szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többször felmerült az elmúlt napokban, hogy belenyúlhatnak az árazásba.

Péntektől a benzin és a dízel nagykereskedelmi ára is csökken, előbbi bruttó 3 forinttal, míg a gázolajért a kutak bruttó 6 forinttal fognak kevesebbet fizetni – írja a Holtankoljak.hu. Hozzáteszik, hogy ez miként jelenik meg a kutak áraiban pénteken, teljesen bizonytalan. Az eddigi gyakorlat szerint arra számítanak, hogy közel azonos mértékben csökkennek majd a kutak árai is.

A kormányzati kommunikáció alapján beavatkozásra lehet számítani az üzemanyagárakat tekintve, amelynek részlet szabályai még nem ismertek. Ha végül minden változatlan marad, akkor az alábbi átlagárakra lehet számítani:

  • 95-ös benzin: 647 Ft/liter
  • Gázolaj: 633 Ft/liter

Ahogyan arról többször írtunk, a jelenlegi árszint miatt a kormány jelezte, hogy adott esetben beavatkozhat az üzemanyagok árazásába. A benzin átlagára most 30-35 forinttal több, mint a régiós átlag, míg a gázolajnál ez a különbség megközelítőleg 20 forint. 

A szerdai kormányülés egyik fontos témája is ez lesz, és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint a régiós átlaghoz képest a magas árakat nem az adótartalom indokolja. Ha csökkentik a két üzemanyagfajta profittartalmát, az nem azt jelenti, hogy a kiskereskedőknek veszteségesen kell az üzemanyagokat értékesíteniük – mondta a napokban a nemzetgazdasági miniszter.