4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bár a béremelkedés továbbra is két számjegyű, lassul a tempó, emiatt a vásárlóerő szempontjából kulcsfontosságú reálbér-mutató visszament a 10 százalék alatti tartományba. Nagy kérdés, hogy ez mire lesz elég. 

A bruttó és a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagbérek is több mint 14 százalékkal voltak magasabbak az idei év első két hónapjában, mint egy évvel korábban. A fizetések növekedése elsősorban a minimálbér és a garantált bérminimum idei - már tavaly decemberben életbe lépett - emelésének köszönhető. 

Lassulás a reálbéreknél
Lassulás a reálbéreknél
Fotó: Privátbankár

A részletes adatokból azonban látszik az is, hogy a januári 14,6 százalékos emelkedés után februárban csak 14 százalékkal nőttek az átlagos bruttó és nettó keresetek, azaz visszafogottabb lett a dinamika.

Sok vállalat még nem lépett

"A továbbra is meglehetősen magas, 14 százalékos bővülés - a munkáltatók teljes körét figyelve - ugyanakkor még mindig sokkal inkább tükrözi a 2023-as gazdasági folyamatokat, mint az idei év történéseit. Tekintettel arra, hogy manapság már rendkívül sok vállalat egy tavasztól tavaszig tartó bérciklust követ - vagyis a béremelések a korábbiaktól eltérően nem januárban, hanem március-áprilisban történnek meg -, a februári adatok még a 2023-as extrém inflációs környezetet kompenzálni kívánó magas béremeléseket foglalják nagyrészt magukban. A bérdinamika folyamatos fékeződése eközben pedig azt jelzi, hogy ahol már megtörténtek a fizetési kiigazítások az idei évben, azok érdemben kisebbek lehettek a tavalyinál" - értékelte a friss adatokat lapunknak Virovácz Péter, az ING közgazdásza.  

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője szintén arra utalt a kommentárjában, hogy a szokásos év eleji bérfejlesztések még nem zárultak le a vállalatoknál, az alapesetben márciusig-áprilisig el szokott húzódni. 

A kulcskérdés

A nominális béremelkedésnél jóval fontosabb, hogy az inflációval korrigált adatok, azaz a reálbérindex hogyan alakul, ez határozza meg ugyanis a vásárlóerőt. Ezen a téren kedvezőtlen változás történt: a januári 10,4 százalékos tempó után kevesebb mint 10 százalékkal, egészen pontosan 9,9 százalékkel nőttek a reálbérek éves szinten. A lassulás ellenére ez az eredmény sokkal jobb a múlt év egészében látott 3 százalékos reálbér-csökkenéshez képest. 

Az idei reálbér-kilátásokról Virovácz azt mondta: 

Az év hátralévő részét nézve a bérek vásárlóerejének növekedése tovább erodálódhat. Egyrészt lassul majd a bérkiáramlás, másrészt erősödhet az infláció. A Magyar Nemzeti Bank az április kamatdöntő ülése során is felhívta erre a figyelmet. A jegybank 6 százalék körüli reálbér-növekedéssel számol 2024 egészében, ami nagyjából egybeesik az ING Bank saját várakozásaival. Átlagosan 10 százalék körüli bérnövekedés mellett 4,5 százalékos inflációval számolunk.

Ennél valamivel optimistább előrejelzést adott Molnár Dániel, aki a mostani kilátások alapján az idei évben éves szinten 12 százalékot meghaladó nominális béremelkedést valószínűsít, amely az éves átlagban 4,6 százalékos inflációt is figyelembe véve 7 százalék körüli reálbér-növekedést eredményezhet, amely támogathatja a fogyasztás bővülését. 

Mint egy falat kenyér

Összességében tehát az látszik, hogy a bérek két számjegyű emelkedése mellett bőven 5-7 százalék körül lehet a reálbérek emelkedése a szakértők szerint. Nagy kérdés, hogy a fokozódó vásárlóerővel mihez kezd a lakosság. Azaz óvatosak maradnak és a tavaly kiugróan magas infláció miatt keletkezett lyukakat tömik-e majd be. Vagy elkezdik bepótolni az elhalasztott vásárlásokat és felpörgetik a fogyasztásukat.

Utóbbira az év első két hónapjában kiábrándító egyenleget produkáló államháztartásnak nagy szüksége lenne az áfabevételek növelése miatt.

Arra azonban, hogy valójában melyik utat választják, a következő időszakban megjelenő kiskereskedelmi, bér- és államháztartási adatok adnak majd választ. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!