szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Épp negyven éve jelentette az ügynök, hogy Szörényi Levente Amerikába utazott, ahol eladta az István, a király rockopera zenei anyagának játszási jogát.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának Facebook-oldalára felkerült négy évtizedes jelentésben a besúgó a baráti és munkatársi kapcsolataira hivatkozva fogalmazta meg a vádat. Szerinte –  mint a Blikk észrevette – a jogok eladása után a Szabad Európa Rádió több részletben játszotta volna az István, a királyt. „Valószínűleg az opera főszereplője, rendezője és Bródy János szövegíró tudtával történt ez a játszási jog eladása. Ezzel a szerzőpáros óriási adómentes jövedelemhez jut” – írta Víg ügynök 1984 áprilisában.

A lap nem érte el Szörényi Leventét, de menedzsere, Rosta Mária nevetségesnek nevezte a jelentés tartalmát.

„Az István, a királyt 1983 augusztusában mutatták be, a filmet pedig még csak forgatták. 1984-ben lehet, hogy járt ugyan Amerikában Szörényi Levente a családjánál, ám maximum megemlíthette, hogy készült egy ilyen mű, eladni semmiképpen sem tudott volna semmilyen jogot, hiszen azok akkor már a Fonográf GMK. tulajdonában voltak” – mondta.

Bródy János konkrétan „hülyeségnek” nevezte a jelentést, amit még egy hozzászólásban is jelzett az ÁSZTL-poszt alatt.

„Egyébként hozzá vagyok szokva a hamis feltételezésekből kiinduló rágalmazásokhoz, hiszen manapság mindenkiről, aki nem a jelenlegi kormány híve, és élt már 90 előtt is, azt terjesztik a propagandisták, hogy a kommunista rendszer kegyeltje volt, és csak ennek köszönhette a sikereit. Ez a NER eltörléskultúrája (cancel culture), amit néhány, magát történésznek képzelő figura jelentős kormánypárti támogatással az interneten terjeszt. És persze, nincs igazán kedvem vitatkozni velük, de a Mondd, te mit hiszel című dalban megírtam róluk a véleményem, abban megtalálja, aki kíváncsi rá…” – tett hozzá Bródy.