szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két kategóriában is egyszerűbb lenne vezetői engedélyhez jutni.

Könnyebbé tenné a nagyobb vagy speciális járművekre vonatkozó jogosítványok megszerzését a kormány az Építési és Közlekedési Minisztérium tervezete szerint.

A tervezet arra tesz javaslatot, hogy B kategóriás vezetői engedéllyel, egyszerűsített módon megszerezhető legyen a C és CE kategóriás, vagyis a nagyobb vagy speciális járművekre érvényes jogosítvány is, rövidítve az ezekhez kapcsolódó képzési időt, valamint a költségeket.

A véleményezhető javaslat szerint a korhatárokba is belenyúlnának, mert a jövőben a tanulók 18. életévük betöltése előtt letehetnék a C és CE kategóriás rutinvizsgát, és a D kategória 21 éves jelenlegi korhatára alól is felmentést adnának. Fontos kiemelni, hogy mindez a forgalmi vizsgákra nem vonatkozik – ott továbbra is maradnának a jelenlegi követelmények.

A javaslat szerint a kombinált tanfolyamok esetén a gyakorlati vizsgákat a kombinált kategória vonójárművére és a kombinált kategóriára vonatkozóan is teljesíteni kell. A vizsgaközpont ezek utolsó sikeres vizsgáját követően adja ki a megfelelő vizsgaigazolásokat.