India legfelsőbb bírósága szerint a szavazógépeket nem lehet megbabrálni

|

Az általános választások előtt számos, az EVM-ek hitelesítését követelő beadványt tárgyaltak.

India legfelsőbb bírósága óva intett azoktól az állításoktól, amelyek szerint az országban múlt pénteken kezdődött általános választásokon használt elektronikus szavazógépek (EVM) megbízhatatlanok, hozzátéve, hogy nem rosszabbak az Európában használtaknál.

A bíróság számos beadványt hallgatott meg, amelyek az EVM-eken leadott szavazatok és a papírszelvények 100%-os keresztellenőrzését kérik. A petíció benyújtói a jelenlegi rendszer átalakítását is javasolták - beleértve a papír szavazólapok használatát, európai országok példáira hivatkozva.

Csütörtökön, egy nappal a szavazás első szakaszának kezdete előtt a bíróság fenntartotta az ítéletet az ügyben, megjegyezve, hogy a növekvő választási részvétel az "emberek választási folyamatba vetett hitének" mutatója.

A petíciót benyújtók által a külföldi országok és India között vont összehasonlításokra reagálva Sanjiv Khanna, az ügy egyik bírája azt mondta: "Nekünk megvan a saját rendszerünk. Jól működik". A bíróság hozzátette, hogy Indiában a választások "óriási feladat", tekintettel a választópolgárok méretére. Közel 970 millió ember jogosult szavazni - ez több, mint Európa teljes lakossága.

A választásokat megelőzően az ellenzéki pártok megkérdőjelezték az elektronikus szavazási rendszer pontosságát, sokan azt állították, hogy bármi, amibe chipet építettek be, manipulálható. Az indiai választási bizottság elutasította a vádakat.

Rahul Gandhi, az ellenzéki Kongresszusi Párt vezetője "lefixált mérkőzésnek" nevezte a június 1-jéig tartó választást, és azt állította, hogy a kormányzó Bharatiya Janata Párt (BJP) nem nyerhet az EVM-ek használata nélkül. A BJP visszautasította ezeket az állításokat, mondván, hogy a Kongresszusi Párt a gépeket kérdőjelezi meg, hogy kifogást találjon vélt választási veszteségei miatt.

A Választási Bizottság egyik képviselője azt mondta a bíróságnak, hogy a gépeket "egyetlen szakaszban sem lehet megbabrálni" - jelentette a The Hindu. A választási tisztviselők a szavazás végén megnyomják a géphez csatlakoztatott vezérlőegységen a "bezárás" gombot, ami után a gépek nem tudnak több szavazatot elfogadni - írta a lap.

A gépek a 2004-es Lok Sabha-választásokon mind az 543 parlamenti választókerületben teljesen felváltották a papíralapú szavazólapokat. Az EVM-mel történő szavazat leadásához egy képernyőn a jelölt neve vagy a párt szimbóluma melletti gombot kell kiválasztani.

Az indiai vesztes pártok gyakran okolták a választási eredményeket az EVM-ek miatt. Amikor a BJP elvesztette a 2019-es választásokat a Kongresszus vezette Egyesült Progresszív Szövetséggel (UPA) szemben, a vereséget az "EVM-csalásnak" tulajdonította.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.