szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Majdnem elő kellett venni a kozmikus betétlapot, amikor rendkívüli tempóval haladt el egymás mellett két műhold – közelebb, mint azt eddig sejtették.

Kellemetlen közelségbe került februárban az amerikai NASA TIMED, valamint az orosz Cosmos 2221 műhold. Ugyan utóbbi egység már működésképtelen, de az akkori becslések szerint 20 méterre suhant el egymástól a két szerkezet – az ütközésük több ezer űrszemét-darabot generált volna, veszélyeztetve a Föld körüli pályán keringő műholdakat.

Most azonban a NASA elemzése pontosabb képet festett arról, mennyire egy hajszálon múlt az űrkarambol: kevesebb mint 10 méterre haladtak el egymástól a műholdak. Pam Melroy, a NASA igazgatóhelyettese a Space.com szerint úgy nyilatkozott: a megállapítások mindenkit megdöbbentettek a NASA-nál, még őt is.

Kiderítette a NASA, mi volt az az űrből érkezett tárgy, ami szabályosan átgázolt egy floridai házon

Mint egy lövedék, úgy tört át egy épületen egy fémdarab. Most hivatalosan megerősítették, honnan származott.

A szakember szintén hangsúlyozta, milyen súlyos következményei lettek volna az ütközésnek: a tovább keringő törmelékdarabok más, Föld körüli pályán keringő eszközbe is becsapódhattak volna, akár olyanokba is, amelyeken emberek vannak.

A műholdak egyike sem volt manőverezhető (a Gizmodo szerint a NASA még működő eszköze sem), így nem sokat lehetett volna tenni az ütközés elkerülése érdekében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.