Szolgáltatók Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom

MTI | 2024.04.23 15:24

Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom

Fotó: OMV Petrom

A tesztelést a dél-romániai Ploiesti város közelében található Petrobrazi kőolajfinomítóban végzik. Az OMV Petrom közleménye szerint a tesztelés júniusban kezdődik, és a tervek szerint négy hónapig tart.

A tesztelendő berendezés három egységből áll. Az első megköti a szén-dioxidot a jelenleg használatos eljárásoknál hatékonyabb technológiával. A második egység nagy tisztaságú szén-dioxidot állít elő, a harmadik pedig kálium-formiáttá (HCO2K) alakítja át. Ezt a vegyületet egyebek között szintetikus üzemanyagok előállításához használják.

A tesztelés három országban, Dániában, Romániában és Görögországban zajlik, az uniós forrásból finanszírozott ConsenCUS innovációs projekt keretében. A technológiát sikerrel tesztelték egy dán cementgyárban, a későbbiekben pedig egy görög magnéziumfeldolgozó gyárban fogják az economica.net információja szerint.

A ConsenCUS 19 egyetemet, kutatóintézetet és vállalatot tömörítő konzorcium. A négyéves kifutási idejű projekt 2021-ben indult, az Európai Unió Orizont 2020 programja keretében finanszírozzák.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink