szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vagy a stáb révén, vagy a film sztorijában foglalkoznia kell az „alulreprezentált társadalmi csoportokkal” azoknak a filmeknek, amelyeket a jövőben jelölni lehet a legjobb film Oscar-díjára.

Új szabályokat fogadott el az amerikai filmakadémia a jövő évi Oscar-díjakkal kapcsolatban. A 97. Oscar-díj-átadó gálát 2025. március 2-án rendezik meg Los Angelesben.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a fődíjra innentől csak olyan film pályázhat, amely a filmakadémia által felállított 4 reprezentációs és befogadási norma (Representation and Inclusion Standards Entry) közül legalább kettőnek megfelel.

A szabályok leírása ide kattintva olvasható; lényegük, hogy az alulreprezentált társadalmi csoportok – nők, LMBTQ-emberek, színes bőrűek vagy más etnikumúak, siketek, testi vagy szellemi fogyatékossággal élők – tagjait is képviselje az adott film témája, vagy a stáb valamilyen módon esélyt biztosítson számukra. Az első lehetőség erre, hogy a film témájában vagy a színészek között vannak jelen ilyen személyek; a második, hogy a kreatív, alkotói pozícióban lévő szakemberek közül többen ilyenek; a harmadik, hogy a stáb fizetett gyakornoki vagy képzési programot biztosít az érintetteknek; a negyedik, hogy a marketingtevékenységben vállal szerepet egynél több érintett.

A további szabálymódosítások értelmében mostantól akár három zeneszerző is külön-külön kaphat Oscar-díjat, ha mindannyian jelentősen hozzájárultak egy film zenéjéhez. Korábban a film zenéjén dolgozó zeneszerzők közösen kaphattak egy Oscar-szobrot. Emellett az eredeti filmzene kategória szűkített listáján, amit december végén hoznak nyilvánosságra, az eddigi 15 helyett 20 esélyes szerepelhet.

A filmakadémia ezentúl nem fogadja el, ha egy filmet autós moziban vetítenek, hogy teljesítse a nevezéshez szükséges vetítési feltételeket. Az autós mozis lehetőséget még a koronavírus-járvány idején fogadták el, amikor a streamingen és VOD-platformokon bemutatott filmek is pályázhattak.

Az animációs filmek a legjobb nemzetközi film kategóriában is indulhatnak az Oscarért, ha mindkét kategória nevezési feltételeit teljesítik.

Címlapkép: a 2024-es gála színész-Oscarjának nyertesei: a legjobb női főszereplő a Szegény párák című filmben Emma Stone amerikai színésznő, a legjobb férfi főszereplő az Oppenheimer ír színésze, Cillian Murphy, a legjobb női mellékszereplő a Téli szünet című filmben Da’Vine Joy Randolph amerikai színésznő és a legjobb férfi mellékszerepben az Oppenheimer amerikai színésze, Robert Downey Jr. Fotó: Robyn Beck / AFP