szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Súlyos betegség miatt az egyik takarító kiesett az állásából, így a termek takarítását hetek óta a tanárok oldják meg. Mivel a mosdókat senki sem takarítja, a Szülői Munkaközösség fertőzésveszélytől tart.

Nincs takarító, ezért a szülők összefogását kéri az Újbudai Teleki Blanka Gimnázium Szülői Munkaközössége, akik szerint az iskola épületében "elfogadhatatlan és fenntarthatatlan" a helyzet, ami miatt fertőzésveszélytől tartanak, miután néhány hete betegség miatt kiesett az egyik takarító a munkából - továbbította a munkaközösség levelét egy érintett szülő az Indexnek.

„A helyzet kritikán aluli, komoly fertőzésveszélynek vannak így kitéve a gyerekek, és a tanárokra, diákokra nézve is méltatlan, hosszú távon tarthatatlan a helyzet, amin már a heti egyszeri szülői takarítás sem segít”

- írják.

A szülők szerint az intézmény "kis épületében" egyáltalán nincs takarító, ami feltehetően még öt-hat hétig így lesz. Emiatt az alsós osztályok tanárai a szünetekben vagy a napközis órák alatt takarítják a tantermeket, amiben délutánonként a nagyobb napközis gyerekek is segítenek, viszont a mosdókat senki nem takarítja. Levelük szerint a helyzet megoldásában pedig a Klebelsberg Központ sem segít, holott úgy tudják, az állásra eddig egyetlen jelentkező sem akadt, a béren pedig nem tudnak emelni.

Az érintett osztályoktól a Szülői Munkaközösség arra a kérdésre vár választ, hogy hajlandók lennének-e közösen megbízni és finanszírozni a tanév hátralevő részére, aki hétköznap 15–20 óra között takarítaná a mosdókat és a tantermeket. Ennek díja nettó 2000 forint lenne, így a nap 5, heti 25 órás munka egy egyszeri, gyerekenként 2000 forintos befizetésből finanszírozható lenne július közepéig. Továbbá szeretnék tudni, hogy van-e esetleg olyan szülő, aki ezekkel a feltételekkel magára vállalja a takarítást, vagy ismer valakit, aki elvállalná a munkát.

Az intézményt fenntartó Dél-budai Tankerületi Központ az Index megkeresésére azt írta; a fenntartásukban lévő Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola egyik takarítója

"súlyosan megbetegedett, így várhatóan huzamosabb ideig munkaképtelen lesz. Pótlására álláshirdetést adtunk fel, melyre sikeresen találtunk jelentkezőt, aki a hónap végén áll majd munkába."

Hozzátették: a gyerekeket nem fenyegeti fertőzésvesztély, hiszen a közösségi tereket és a mosdókat folyamatosan takarítják.

"Az szmk-t a tankerületi központ nem vonta be takarítási feladatokba” – írták.