Jól halad a Tesco a fenntarthatósági projekttel

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 23. 12:24

A Tesco elkötelezett a fenntartható működés iránt, és ambiciózus célokat tűzött ki, hogy 2035-ig teljes karbonsemlegességet érjen el saját működésében, valamint 2050-ig az ellátási láncában is nettó zéró kibocsátást kíván elérni. Ennek elérése érdekében a vállalat különböző kezdeményezéseket indított, amelyek célja a károsanyag-kibocsátás, az élelmiszer-pazarlás és a hulladék csökkentése, valamint a megújuló energiaforrások használatának növelése.

Károsanyag-kibocsátás Csökkentése

A Tesco jelentős előrelépést tett a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében. A 2016-os bázisévhez képest Magyarországon 63%-kal sikerült csökkenteni kibocsátásukat. Ennek elérésében fontos szerepet játszott az elektromos járművek bevezetése a logisztikában. 2021-ben beüzemelték Magyarország első elektromos Volvo teherautóját, amely Unilever termékeket szállít a Tesco áruházakba. 2023-tól a Mars termékeket kizárólag elektromos kamionokkal szállítják, évente 4790 kilogrammal kevesebb üvegházhatású gázt kibocsátva. Ezen kívül 2022-ben teljesen elektromos furgonokkal bővítették házhozszállítási flottájukat Budapesten.

Fenntartható Áruházi Működés

A Tesco minden hazai áruházában 100%-ban megújuló energiát használ, LED-lámpákra cserélve a hagyományos izzókat, és természetes hűtőgázokra váltott. Az elmúlt években 25 napelemrendszert telepítettek kisformátumú üzletek tetejére, tovább támogatva a megújuló energia helyben történő előállítását.

Élelmiszer-pazarlás Elleni Küzdelem

A Tesco aktívan küzd az élelmiszer-pazarlás ellen. A vállalat forgalom-előrejelző és rendelési eljárásokat alkalmaz a felesleg csökkentésére, és az el nem adott élelmiszereket karitatív szervezeteknek és helyi közösségeknek adományozza. Az élelmiszermentő programjuk keretében több mint 180 áruházuk adományoz megmaradt, de még fogyasztható élelmiszert. A maradék élelmiszer állatmenhelyekre kerül, vagy biogáz-üzemben hasznosul. A vállalat 2016/17 óta több mint 34 164 tonna élelmiszert ajánlott fel jótékony célra, ezzel mintegy 81,3 millió adag ételt biztosítva a rászorulóknak.

Fenntartható Csomagolás és Hulladékkörforgás

A Tesco a fenntartható csomagolásra és a hulladékkörforgásra is nagy hangsúlyt fektet. A vállalat eltávolította minden nehezen újrahasznosítható anyagot sajátmárkás termékeinek csomagolásából, és vállalta, hogy 2025-re minden termék csomagolása teljesen újrahasznosítható lesz. A csomagolásmentes termékek értékesítésével és a műanyag zacskók használatának csökkentésével évente 500 tonnával kevesebb műanyaghulladékot állítanak elő. Emellett a működésük során keletkező másodlagos csomagolási hulladékot központi egységükben válogatják szét és újrahasznosítják.

Fenntartható és Egészséges Táplálkozás

A Tesco a fenntartható és egészséges táplálkozás népszerűsítését is célul tűzte ki. 2021-ben a WWF-fel együttműködve indították el a „Jó neked, jó a bolygónak” kampányt, amely a fenntartható étrend fontosságát hangsúlyozza. A vállalat támogatja a WWF jelentését, amely az élelmiszer-termeléshez kapcsolódó fenntarthatósági problémákat és az egészséges, fenntartható étrend kialakításának lehetőségeit vizsgálja.

Kapcsolódó cikkeink