szerző:
Kurucz Tünde
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiegyensúlyozottabb munka és magánélet, kevesebb stressz és hatékonyabb munkavégzés - csak néhány előny, amit azok a cégek a tapasztalnak, ahol bevezették a négynapos munkahetet. Azonban a gyakorlatban nem olyan könnyű megvalósítani, így itthon is van olyan cég, ahol a próbálkozás kudarcba fulladt.

Az Oeconomus elemzéséből kiderült, hogy a négynapos munkahetet többféleképpen vezethetnek be a vállalatok:

  • továbbra is 40 órát dolgoznak egy héten a munkavállalók, de azt 4 nap alatt, vagyis napi 10 órában
  • 32 órára csökkentik a heti munkaórák számát, vagyis 4 napon keresztül napi 8 óra munkát végeznek a dolgozók, a korábbihoz hasonló fizetésért;
  • 4 napon keresztül napi 8 óra munkát kell elvégezni a dolgozóknak, emiatt a fizetésük is arányosan csökkenni fog

Nagyon nem mindegy, hogy melyik cég, melyik opciót választja, hiszen az első esetben napi 10 óra munka 4 napon keresztül fokozott stresszt jelenthet a munkavállalónak, illetve a munka-magánélet egyensúlya is könnyebben felborulhat.

Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a 4 napos munkahetet nem mindegyik munkakörben lehet alkalmazni, és a dolgozóktól is nagyobb rugalmasságot igényel. Itthon a Telekom 2022-ben vezette be, de másfél évnyi tesztelés után végül megszüntették.

Az Eduline is beszámolt arról, hogy 2023 decemberében a Telekom azért szüntette be a négynapos munkahetet:

  • A feladatalapú munkakörökben dolgozókkal ellentétben, a fix munkaidős beosztással rendelkezők 4 nap alatt nem tudták elvégezni az eredetileg 5 napra tervezett munka mennyiségét.
  • Sérült a munka-magánélet egyensúlya. A meghosszabbított munkanapok mellett sokan nem tudtak elmenni a gyerekeikért az óvodába, iskolába vagy egyéb foglalkozásra vinni őket.
  • Komoly szervezési kihívásokat jelentett a cég részéről, mivel az egy csoportban dolgozók egyik fele hétfőn, a másik része pedig pénteken vette ki a plusz szabadnapot.

Az elemzésben kitértek arra is, hogy a Telekomon kívül a Libri-Bookline 2022 októberétől tesztelte 137 irodai dolgozójával 5 hónapig a négynapos munkahetet, melyről pozitív tapasztalatokat gyűjtöttek. Egy kis szünet után 2023 júniusában indították el az újabb tesztet egy évre a központban dolgozó munkatársaknál, mely 120 főt érint, akik négy nap alatt napi 8,5 órát, így összesen heti 34 órát dolgoznak.

Azonban a munkaszervezés tekintetében ebben az esetben is vannak nehézségek, például az üzletek 7 napon keresztül vannak nyitva, emiatt az IT-részlegnek is folyamatos ügyeletet kell biztosítani. Ezen kívül több dolgozó jelezte, hogy 4 nap alatt nem könnyű végezni 5 napi munkával, így a cégnél a kiemelt időszakokban (karácsonykor, nyári csúcsidőben) visszaállnak ötnapos munkahétre.