Gyártók Autonóm teherautót tesztel valódi forgalomban az MAN

Autonóm teherautót tesztel valódi forgalomban az MAN

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.23 07:17

Autonóm teherautót tesztel valódi forgalomban az MAN

Fotó: MAN

A teszt teherautó mintegy 10 kilométert tett meg az A9-es autópályán az Allershausen és Furholzen csomópontok között, és egyike az autópályákon végzett tesztek sorozatának, mivel a gyártó az évtized vége felé az autonóm teherautók sorozatgyártásán dolgozik.

Alexander Vlaskamp, az MAN Truck & Bus igazgatótanácsának elnöke elmondta: „Újabb nagy lépést teszünk az autonóm haszongépjárművek felé, amely a szén-dioxid-mentességre való átállás mellett a második nagy jövőbeli terület.Ezzel megtesszük a következő fejlesztési lépést az autonóm teherautók sorozatgyártása felé az évtized vége felé."

A jövőben az Autobahn GMbH feladata lesz az autópályákon az autonóm járművek sorozatengedélyezéséhez szükséges üzemi területek jóváhagyása. A jármű üzemeltetője határozza meg az útvonalakat, amelyeken autonóm vezetési funkcióval rendelkező járművei közlekednek, az Autobahn GmbH pedig ellenőrzi őket.

A közlekedés egyre növekvő volumene és az egyre súlyosbodó járművezető-hiány az egész társadalom számára kihívást jelent. Az autonóm teherautók segíthetnek enyhíteni a helyzeten. Emellett az áruszállítás intelligens hálózatba szervezése lehetőséget kínál arra, hogy hatékonyabbá tegyék a közútról a vasútra történő átrakodást, és ezáltal erősödjön az éghajlatbarát kombinált szállítás. Az MAN már évek óta különböző kutatási és fejlesztési projektekkel viszi előre az autonóm vezetést – írja a Fleet News.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink