szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A műelemzés a magyarérettségi egyik legkedveltebb feladata, pláne, ha novella a kapott szöveg. Mutatjuk, milyen szempontokat kell figyelembe vennetek, hogy maxpontos legyen a novellaelemzésetek.

Május 6-án 9:00-kor a magyarérettségivel elstartol az idei érettségi szezon.

Az írásbeli vizsga több szempontból is különbözik majd a korábbi évek feladatlapjaitól, hiszen idén vizsgázik az első olyan évfolyam, akik már a 2020-as Nemzeti alaptanterv alapján végezték a tanulmányaikat.

A magyarérettségit több változás is érinti: az első részéből kikerül a gyakorlati szövegalkotás, a helyét pedig egy műveltségi teszt veszi át, amiben akár műcímekre, műfajokra, költőkre, írókra és kötelező memoriterekre is rákérdezhetnek. De változik a vizsga második része is; 2024-től műértelmezés és egy általános témakifejtő esszé közül lehet választani. Az utóbbiról Schiller Mariann, a Magyartanárok Egyesületének választmányi tagja korábban az Eduline-nak azt mondta; ez egy „veszélyes” feladat, mert a témához kell szövegeket keresni, és nagyon könnyű úgy megírni, hogy az irodalomhoz sok köze ne legyen és csak féligazságokat tartalmazzon.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről

Jó hír azonban, hogy a műértelmezés benne marad a feladatlapban, ebben a feladatrészben pedig - bár a vizsgaszabályzat szerint a feladat bázisszövege lehet lírai alkotás, szépprózai mű vagy műrészlet és drámarészlet is a magyar irodalom bármely korszakából, stíluskorszakából és szerzőtől - gyakran kapnak az érettségizők valamilyen novellát, amit az elmúlt évek tapasztalatai alapján jóval többen választanak, mint a másik szövegalkotást.

Ha abban reménykedtek, hogy idén is valamilyen novella lesz a műértelmező feladatlap bázisszövege, és gyakorolnátok a novellaelemzést, adunk néhány szempontot és tippet, hogy mire érdemes igazán odafigyelni.

Ezeket a szempontokat vegyétek figyelembe

Téma

Bár a történet cselekményét nem érdemes túl részletesen kifejteni, mivel nem attól lesz műértelmezés az esszétek, hogy leírjátok, mi történt benne, azt mindenképp fejtsétek ki, hogy mi a kapott szöveg központi témája. Ez lehet például szerelem, háború vagy gyilkosság is.

Cím

Az elemzés során mindenképp térjetek ki a cím és a szöveg kapcsolatára, azon belül is arra, hogy megjelöli-e a szöveg témáját, utal-e valamilyen történésre, esetleg a történet végére, vagy kiemel-e valamilyen visszatérő jelenetet, motívumot.

Helyszín és idő

Az elemzés során mindenképp térjetek ki néhány mondatban arra, hogy hol és mikor játszódik a kapott történet, milyen hosszú időszakot ölel fel, és hogy végig egy helyszínen játszódik, vagy feltűnnek-e benne más helyszínek is.

Szerkezet

A novellák szerkezete öt részből épül fel. Ez az öt szerkezet az

  • expozíció (helyszín, szereplők megnevezése),
  • bonyodalom (ez az alapkonfliktust jelenti),
  • kibontakozás (hosszabb eseménysort jelölt, általában sok feszültség van benne),
  • tetőpont (a feszültség a tetőfokára hág, de még nem dőlt el, hogyan végződik a küzdelem), és
  • megoldás (ez az események lezárása, általában tragikus vagy nyugodt vég).

Ezeket külön-külön fejtsétek ki az esszétekben és térjetek ki arra is, hogy a novellában a párbeszédek vagy a leírások hangsúlyosabbak-e.

Elbeszélő

Mindenképp térjetek ki arra, hogy ki a novellátok elbeszélője, és hogy ez az elbeszélő része-e a műnek (E/1-ben beszél), vagy egy külső szemlélő (E/3-ban beszél). Amennyiben külső szemlélőről van szó, fontos az elbeszélő attitűdje is. Ez lehet például tárgyilagos, mindentudó és véleményalkotó is.

Szereplők

Jellemezzétek a történet szereplőit; azok külső és belső tulajdonságait egyaránt. Írhattok az értékrendjeikről, céljaikról, történetbeli szerepeikről is.

Stílus

Stílusát tekintve a kapott mű lehet pédául;

  • romantikus, amennyiben fantáziavilág, népies motívumok, eltúlzott karakterek, fordulatokban gazdag történet jellemzi,
  • realista, ha a valóságot ábrázolja, az írónak fegyelmezettebb a stílusa és bonyolult lélekábrázolás jellemzi, illetve
  • naturalista, ami a realizmus erősebb formája, és
  • groteszk is, ha ötvözi a tragikust a komikussal, szélsőségesen összeillő elemeket társít.

Igyekezzetek megállapítani tehát a kapott mű stílusát, és írjatok néhány gondolatot arról, hogy milyen elemekből következtettetek arra.

Befejezés

Ha mindezzel megvagytok, zárjátok le az elemzéseteket. A lezárásban írhattok akár saját véleményről is, reflektálva arra, hogy miért aktuális a novella témája a mai világra vagy társadalomra, vagy hogy milyen szerepe, öröksége van a szerzőjének.

Érettségizzetek velünk!

Mint minden évben, az Eduline-on idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről.

A vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk téjékozódhattok elsőként.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként pedig arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2024-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.