Tim Clark elismerte, hogy a rendkívüli helyzetre nem tökéletesen reagáltak, és bár szombat reggelre helyreállt a járathálózat, még napokba telik az összes utast és a feltorlódott 30 ezer poggyászt eljuttatni céljukra.

„Ezúton szeretnék bocsánatot kérni minden ügyfelünktől, akinek az utazási terveit ez a rendkívüli időszak felborította” – írta nyílt levelében Tim Clark.

Felidézte: április 16-án, kedden az Egyesült Arab Emírségekben az elmúlt 75 év legnagyobb csapadékmennyisége esett. A viharos erejű szél és az eső súlyos zavart okozott a városok életében. Az Emirates dubaji központja nyitva maradt ugyan, de a járatmozgásokat a biztonság érdekében csökkentették. Emellett a csapadékvízzel elárasztott utak akadályozták az utasok és a személyzet repülőtérre jutását, valamint a repüléshez szükséges alapvető ellátmányok szállítását.

Kedden több tucat járatot irányítottak át más repülőterekre, hogy elkerüljék a legrosszabb időjárási körülményeket, majd a következő három napban közel 400 járatot kellett törölni, és még többet kellett késleltetni, mivel a bázis működését továbbra is kihívások elé állította a személyzet és az ellátás hiánya.

Ekkor Tim Clark szerint világosan meghatároztak két prioritást: gondoskodni az érintett ügyfelekről, és helyreállítani a menetrend szerinti működést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Tim Clark, az Emirates vezérigazgatója. (Forrás: Emirates)

Az utasok kezeléséhez szükséges erőforrások és a kapacitás felszabadítsa érdekében fel kellett függeszteni a Dubajból indulók check-injét, jegyértékesítési tilalmat kellett bevezetni, és átmenetileg le kellett állítani a Dubajba érkező csatlakozó utasforgalmat.

További erőforrásokat vetettek be, hogy segítsék repülőtéri és ügyfélkapcsolati központjaikat az átfoglalásokban, és további járatokat indítottak olyan célállomásokra, ahol nagyszámú, a fennakadásban érintett ügyfelet azonosítottak.

Több mint 100 önkéntes alkalmazottat mozgósítottak, hogy a dubaji repülőtér indulási és tranzitterületén gondoskodjanak az utasokról, kiemelten kezelve az orvosi eseteket, az időseket és más segítséget igénylő utasokat. Eddig több mint 12 000 szállodai szobát biztosítottak az érintettek elhelyezésére Dubajban, továbbá 250 000 étkezési utalványt adtak ki, és jelentős mennyiségű ivóvizet, takarót és egyéb kényelmi cikket osztottak szét – sorolta az Emirates vezére.

Szavai szerint a színfalak mögött a vállalat további több ezer alkalmazottja dolgozott azon, hogy a működés visszaálljon a rendes kerékvágásba.

Ma reggelre, április 20-ra helyreállt a hálózat menetrend szerinti közlekedése, a korábban a repülőtér tranzitterületén rekedt utasok már átfoglalták a helyüket, és úton vannak úti céljuk felé.

A légitársaság felállított egy munkacsoportot, hogy eljuttassák tulajdonosaikhoz a mintegy 30 000 visszamaradt poggyászt.

Még pár napot igénybe fog venni, hogy minden átfoglalt utas és az összes fennakadt poggyász útját rendezzék, ezért az ügyfeleink türelmét és megértését kérjük – tette hozzá Tim Clark.

„Tudjuk, hogy a rendkívüli helyzetre adott reakciónk messze nem volt tökéletes. Tudomásul vesszük és megértjük ügyfeleink frusztrációját a terminálokon kialakult torlódás, információhiány és zűrzavar miatt. Elismerjük, hogy a hosszú sorban állás és várakozási idő elfogadhatatlan volt” – írta levelében az Emirates elnöke.

Hangsúlyozta: ügyfeleik iránti elkötelezettségük töretlen, és az elmúlt napok tanulságait felhasználva igyekeznek javítani a működési folyamataikon, valamint továbbra is keményen dolgoznak azon, hogy megfeleljenek az utasok elvárásainak és a „Repüljön jobban” (Fly Better) márkaígéretnek.

Végül megköszönte a légitársaság minden dolgozójának, valamint a beszállítóknak és partnereknek, hogy a héten a kihívást jelentő körülmények ellenére éjjel-nappal fáradhatatlanul dolgoztak az ügyfelek támogatása, a működés helyreállítása és a menetrend normalizálása érdekében.