szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Brit kutatók szerint a hosszú Covid öt tünetét vérmintákból is ki lehet mutatni. Világszerte mintegy 65 millió embert érinthet a probléma.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az Egyesült Királyságban kórházban kezelt Covid-betegek körében végzett vizsgálat arra jutott, hogy a hosszú Covidban szenvedő betegek esetében előfordulhat olyan gyulladásos mintázat, amit a vérből ki lehet mutatni. A Nature Immunology című tudományos folyóiratban megjelent publikációban az Imperial College London tudósai azt írják, a minták tükrözik az egyén által tapasztalt tüneteket, és

segíthetnek az orvosoknak a hatékonyabb kezelési módok kidolgozásában.

A hosszú Covidnak több tünete lehet, közös jellemzőjük pedig, hogy még azután is tapasztalhatók, hogy a beteg már felgyógyult a fertőzésből. Hogy milyen gyakran fordul elő a probléma, arról pontosat még mindig nem tudni, a becslések szerint azonban tízből egy fertőzöttnél alakul ki hosszú Covid.

Megtalálták a hosszú Covid egyik legrosszabb tünetének okát, és egyelőre nincs rá gyógymód

A koronavírus-fertőzés hosszan tartó utóhatásától szenvedők közül sokan éreznek izomgyengeséget, ők a fertőzés előtti állapotukhoz képest sokkal hamarabb elfáradhatnak. Holland kutatók friss tanulmánya ennek hátterére világít rá.

Figyelembe véve, hogy hány ember betegedett meg a koronavírus-járvány kezdete óta, sokan lehetnek érintettek. Peter Openshaw, a kutatás vezetője szerint nagyjából 65 millió emberről beszélhetünk. A probléma az, hogy jelenleg nagyon nehéz nemhogy kezelni, de diagnosztizálni is a betegséget.

Az Imperial College London tudósai a vizsgálat során azokat a betegeket vették górcső alá, akik legalább hat hónappal korábban súlyos koronavírus-fertőzés miatt kerültek kórházba. Az IFLScience megjegyzi: bár minden egyes fertőzöttnél kialakulhat a hosszú Covid, a legnagyobb veszélyben mégis azok vannak, akiknek olyan súlyos az állapotuk, hogy kórházi kezelésre szorulnak.

A vizsgált betegek közül 426-nál jelentkeztek a hosszú távú tünetek, 233-an viszont teljesen felépültek. Mindegyiküktől vérplazmát vettek, hogy 368 különálló fehérjét vizsgáljanak meg. Ezekről ismert, hogy részt vesznek az immunitásban és a gyulladásban.

Elkaphatták a hosszú Covidot: találtak egy fehérjét, amiről nagyon úgy tűnik, hogy köze van hozzá

Brit kutatók rájöttek, hogy az úgynevezett gamma interferon magas azoknak a szervezetében, akik a hosszú Covidtól szenvednek. Ez új tesztek és gyógymódok kifejlesztéséhez vezethet.

A kutatók azt találták, hogy a gyógyultakhoz képest a hosszú Covidban szenvedőknél kimutatható volt a vérmarkerek mintázata, ami összhangban van az immunrendszer folyamatos aktivitásával. Ezek közé tartoznak például a gyulladás markerei a csontvelő mieloid sejtjeiben, de hatással volt a úgynevezett komplementrendszerre is. Ez utóbbi felpörög, amikor fertőzés vagy szövetkárosodás lép fel a szervezetben.

Felicity Liew, a tanulmány vezető szerzője szerint sikerült bizonyítékot találni a komplement folyamatos aktivitására, ami arra utal, hogy a Covid-tünetek a gyulladás következményei lehetnek.

Megtalálták a megoldást a rengeteg ember érintő szaglásvesztésre, ami a Covid után megmaradt

Bíztató hír érkezett azoknak, akiknél megmaradt egy zavaró „Covid-emlék”, a szaglás teljes vagy részleges elvesztés. Úgy tűnik, egy amerikai kutatócsoport megtalálta a hatékony kezelést erre a problémára.

A kutatók szerint a vérmarkerek mintázatait bizonyos tünetekkel is össze lehet kapcsolni. Bár ezekből sok van, alapvetően öt különbözőt sikerült az elemzés során kimutatni:

  • fáradtság,
  • kognitív zavar,
  • szorongás és depresszió,
  • a keringéssel kapcsolatos problémák,
  • az emésztőrendszerrel kapcsolatos problémák.

A szakemberek úgy látják, hogy a munkájukra építve olyan teszteket és kezeléseket lehetne kifejleszteni, amelyek elősegíthetik az érintettek mielőbbi gyógyulását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.