Utcajogász: a lakcímbejelentés nemcsak lakásoknál érvényes

  • MTI

A Belügyminisztérium (BM) állásfoglalása szerint a lakcímbejelentés érvényes olyan ingatlanok esetében is, amelyek nem minősülnek lakásnak – tudatta az Utcajogász Egyesület közleményben az MTI-vel pénteken.

A BM állásfoglalása szerint olyan ingatlanokba is be lehet jelentkezni, amelyek az építési követelmények szempontjából nem minősülnek lakásnak, illetve amelyek olyan területen fekszenek, ahol a helyi szabályozás lakóépületek építését nem teszi lehetővé – írták.

Magyarországon sokan kényszerülnek olyan ingatlanban élni, amelynek besorolása nem lakás, hanem például üzlethelyiség, külterületi, zártkerti ingatlan, és amelynek műszaki adottságai nem felelnek meg az építési szabályoknak.

A bejegyzett lakcím hiánya hátrányos az érintettek számára. Lakcímkártya kell hivatalos ügyek intézéséhez, a körzeti orvosi ellátáshoz, a gyermek iskolai elhelyezéséhez. Aki településszintű lakcímkártyát igényel, azt hátrányos megkülönböztetés érheti a munkaerőpiacon. További probléma, hogy a lakcím bejegyzésének elutasítása sokszor csak szóban történik, írásba foglalt elutasító határozat nélkül pedig a döntést nem tudják megtámadni bíróságon. Mindezek miatt fordult az Utcajogász 2023 októberében a BM Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságához.

A BM állásfoglalása szerint lakcímbejelentés szempontjából nincs jelentősége annak, hogy milyen egy ingatlan besorolása, hol fekszik, vagy milyenek a műszaki adottságai. A címképzést az épület tényleges létezéséhez kell kötni függetlenül attól, hogy az szerepel-e az ingatlan-nyilvántartásban, illetve, hogy milyen az épület jelleg, így tehát lehet akár gazdasági épület, fészer, présház vagy konténer is. Ha valaki a lakcím létezését igazolni tudja, akkor a jegyzőnek vagy a kormányablak ügyintézőjének a lakcímet nyilvántartásba kell vennie és ki kell adnia a lakcímkártyát. Ha pedig a kérelmet elutasítja, erről írásbeli, indoklással ellátott határozatot kell hoznia a BM állásfoglalása szerint.

Az Utcajogász azt javasolja az ilyen lakcímbejelentési problémákkal küzdőknek, hogy ügyintézéskor mutassák be a BM állásfoglalását, és ha elutasítják kérelmüket, fontos, hogy írásban tegyék, ugyanis csak akkor lehet bírósághoz fordulni. A kereset megfogalmazásában az Utcajogász segít ügyfeleinek – írták, olvasható az MTI közleményében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Kezelt vagyon kifizetői státusza

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink