szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Négyszázötven új munkahely jön létre.

Új központot hoz létre füst nélküli termékek gyártására a British American Tobacco dohányipari vállalat Pécsen, a körülbelül 60 milliárd forintos beruházás nyomán 450 új munkahely jön létre – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a társaság magyarországi fejlesztése nyomán nő a gyártókapacitás és új termékek előállítását is idetelepítik, így Pécs globális gyártóközpontjává fog válni a füst nélküli termékeknek.

A világ egyik legjelentősebb dohányipari vállalatának számító British American Tobacco már kis híján ezer embert foglalkoztat Magyarországon. A Pécsen előállított áruk több mint 80 százalékát a külpiacokon fogják értékesíteni. A pécsi dohánygyár egyébként karbonsemleges minősítéssel is rendelkezik.

Szijjártó elmondta, hogy a brit vállalatok ma a hetedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, több mint 50 ezer embernek adnak munkát. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, értéke elérte a 6,5 milliárd eurót.

Usman Zahur, a British American Tobacco közép-európai regionális igazgatója rámutatott, hogy a pécsi egység a füst nélküli alternatívák gyártása terén az egyik fő globális központtá válhat a Magyarországgal immár több mint harminc éve fennálló együttműködésre építve.

„A befektetés tovább erősíti Magyarország stratégiai fontosságát hosszú távú terveinkben, miszerint 2035-re a bevételeink 50 százalékát már az új kategóriás termékek biztosítják. A gyártókapacitásaink, kiemelve a pécsi központot, kulcsfontosságúak a célunk elérésében” – tette hozzá.