szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két másikat, amit ugyanakkor loptak el, még keresnek a hatóságok.

Romániában találták meg azt a XVII. századi festményt, amelyet évekkel ezelőtt egy oxfordi galériából loptak el – írja a BBC.

Salvator Rosa műve, amely egy sziklás partot ábrázol katonákkal, 2020-ban tűnt el a Christ Church Picture Galleryből két másik festménnyel egyetemben; Sir Anthony van Dyck és Annibale Carracci alkotása azonban még mindig nincs meg. A három mű összértéke a becslések szerint 10 millió font.

A Rosa-kép úgy lett meg, hogy egy férfi, akinek a birtokába került, a román hatóságokhoz fordult, és odaadta nekik. Az eljárás során tanúként kezelték, nem tartóztatták le.

Az oxfordi a galéria kurátora, Jacqueline Thalmann azt mondta: az eltűnt festmények 1768 óta voltak láthatóak, a visszaszerzésük azért is fontos, mert így újra mindenki élvezheti és tanulmányozhatja őket. A jelentőségüket nemcsak a galéria, de a brit és az európai kultúra számára is felbecsülhetetlennek nevezte.

Thalmann szerint „jó jel”, hogy egy képet visszakaptak a trióból, ami ahhoz képest, hogy végigutaztatták Európán, egész jó állapotban van.

A Thames Valley-i rendőrség közölte, hogy az Eurojusttal és az Europollal együttműködve folytatják a nyomozást, egyben mindenkit kérnek, hogy akinek van információja a festmények hollétéről, jelezze.