szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mivel a szervezet nem tud magától hatékonyan védekezni, a betegek közül sokan meghalnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) aggodalmát fejezte ki a madárinfluenzát okozó H5N1 terjedése miatt, mert a fertőzöttek között „rendkívül magas” lenne a halálos áldozatok aránya – írja a The Guardian.

Mint Jeremy Farrar, a WHO vezető tudósa megjegyezte: a 2020-ban kezdődött járvány miatt több tízmillió baromfi pusztult el a betegség következtében, vagy azért, mert le kellett ölni, és aggasztó, hogy a vírus nemrég már emlősök – szarvasmarhák, tehenek és kecskék – között is terjedni kezdett, mivel a szakértők nem gondolták, hogy az influenza ezen típusára fogékonyak lennének.

Az amerikai hatóságok jelentése szerint hat államban összesen tizenhat marhacsorda fertőződött meg, miután a vadon élő madarakkal érintkezhettek, és egy texasi, szarvasmarhatartással foglalkozó gazda is elkapta a a madárinfluenzát, igaz, már fel is gyógyult a betegségből.

Tehéntől kapta el a madárinfluenzát egy ember Texasban

Az érintett egyetlen tünete a szemgyulladás.

Farrar szerint pedig ahogyan a vírus újabb és újabb fajokat fertőz meg, köztük emlősöket, egyre nagyobb az esélye annak, hogy esetleg egyszer majd emberről emberre is képes lesz terjedni.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy ez megtörtént, és a H5N1 vírus terjedne az emberek között, de azok között, akik az elmúlt húsz évben állatokkal való érintkezés révén fertőződtek meg, a halálozási arány rendkívül magas volt. Az embereknek ugyanis nincs természetes immunitásuk a vírussal szemben.

A WHO szerint 2003 és 2024 között világszerte 23 országból 889 H5N1 okozta megbetegedést és 463 halálesetet jelentettek, ami 52 százalékos halálozási arányt jelent.

A szakértő kiemelte azt is, hogy dolgoznak a H5N1 elleni vakcinák, illetve gyógyszerek kifejlesztésén, valamint a diagnosztikai módszereken is, hiszen fontos, hogy regionális és nemzeti egészségügyi hatóságok világszerte azonosítani tudják a betegekben a fertőzést.