szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy Márton szerint „posta volt, van és lesz”.

Tavaly 246 milliárd forintos árbevételt ért el a Magyar Posta, úgy, hogy 2022-höz képest 2300 fővel kevesebb dolgozója volt – mondta a Portfolio tudósítása szerint pénteki sajtótájékoztatón a nemzetgazdasági miniszter.

Nagy Márton arról beszélt, hogy az elbocsátások után is 21 592 embert foglalkoztat az állami társaság, s

a posta volt, van és lesz.

A miniszter a tájékoztatón a Magyar Posta tavalyi eredményeit tovább sorolva elmondta: 445 millió darab levelet kézbesített, 29 millió csomagot kezelt, 138,6 millió csekkbefizetést tett lehetővé 1800 milliárd forint értékben, illetve 1,8 millió darab állampapír-tranzakciót, aztán elindította a Posta Partner programot, üzembe helyezte az 550. csomagautomatáját, valamint megteremtette az alapjait annak, hogy külföldön is terjeszkedjen.

A miniszter arról is beszélt, hogy amikor kinevezték, cél volt a posta racionalizálása. „Két dolgot kellett végrehajtani: hálózat- és létszám-racionalizálás. A hálózat tekintetében 2022-ben végeztük el a feladatot, 354 postahelyszínt zártunk be, amelynek a látogatottsága kiemelten alacsony volt, 2231 állandó postaszolgáltató hely van még mindig. 2023-ban 561 Posta Partner szolgáltatóhellyel rendelkezünk” – sorolta.

A posta fő céljai között pedig Nagy szerint ott van az, hogy a társaság képes legyen száz százalékban saját erőből, önfinanszírozásból működni. Itt infrastruktúra-fejlesztést (fullfilment szolgáltatás kkv-knak) és nemzetközi piacnyitást említett.

A külföldi terjeszkedésről a sajtótájékoztatón Balczó Barnabás, a posta vezérigazgatója beszélt bővebben. Azt mondta, a nyereséget termelő szolgáltatásokkal a társaság az ország déli szomszédainál fog megjelenni, így Horvátországban is. A prezentációjából pedig kiderült, hogy célpont Észak-Macedónia, Szerbia, Bulgária és Szlovénia is.