szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meglepetés nincs, a körkép szerint is jóval a környező országok átalgárai felett van a benzin és dízel magyarországi ára.

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első régiós üzemanyagár-körképe, amely összeállítására nemrég utasította őket a nemzetgazdasági miniszter.

Nagy Márton április 11-én hívta tanácskozásra a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőit, mivel a magyarországi üzemanyagárak a korábbi megállapodásukkal szemben nem a régiós középmezőnyben, hanem az abszolút élmezőnyben tanyáznak. Az egyeztetés után Nagy közölte, hogy újdonságként a jövőben a KSH rendszeresen közölni fogja a régiós üzemanyagárakat, reményei szerint az adatbázis „referenciapontként fog szolgálni a megállapodás betartására, nyomon követésére és ellenőrzésére vonatkozólag”.

Egy héttel a bejelentés után ki is jött a KSH vonatkozó statisztikája. Ez meglepetésekkel persze nem szolgál: kimutatja, hogy a Magyarországon kapható üzemanyagok árai valóban jelentősen a régiós átlagárak fölött vannak.

A 95-ös benzin átlagára április 15-én itthon 640, míg a régiós országokban 620 forint volt, vagyis a benzin magyarországi átlagára 3,2 százalékkal volt magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel heti átlagára pedig Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat.

A KSH jelentése leírja, hogy Magyarországhoz képest a környező országok közül csak Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia és Szlovénia kevesebb mint 10, Bulgária pedig több mint 10 százalékkal adta olcsóbban a 95-ös oktánszámú benzint. A gázolajnál Ausztria és Szerbia heti átlagára volt csak magasabb a magyarországinál. Itt is Bulgária volt a legolcsóbb a régióban, a dízel átlagára is több mint 10 százalékkal maradt el a Magyarországon kaphatóétól.

Az adatok részletezésénél a KSH kifejtette, hogy a régiós adatokkal összehasonlítva a 95-ös benzin magyarországi átlagára két hét kivételével mindig meghaladta a régióst. 2023 első két hónapjában a heti eltérés 10–17 százalék közötti volt, majd ez az év folyamán mérséklődött. 2024-ben újra nyílt az olló, áprilisban már 5 százalék volt a különbség.

A gázolajnál még nagyobb volt az ingadozás tavaly. Januárban a havi átlagár még meghaladta a 700 forintot, májusban pedig a legalacsonyabbat regisztrálták, 545–570 forintot. A benzinhez hasonlóan 2024 elejétől a gázolaj esetében is folyamatosan növekedtek az átlagárak.

Az adatokat a KSH is az Európai Unió heti frissülésű adatbázisából vette. Erről az üzemanyagos szakma azt gondolja, hogy nem elég pontos, mivel az egyes tagállamok eltérő módon szolgáltatják az adatokat. Ezzel együtt az az általános vélekedés, hogy amíg nincs jobb, jó ez is. A másik, szintén hasonló szakmai megítélésű adatbázis a Cargopedia, ez annyiban tud többet, hogy nemcsak uniós, hanem összeurópai adatokat gyűjt, viszont nem is ugyanazokat az összegeket közli, mint az EU-s oldal. Persze a rangsor ezen is stimmel. A statisztikai hivatal módszertanát illető kérdéseinket itt szedtük össze:

A KSH kacifántos megoldással fog üzemanyagárat számolni Nagy Mártonnak

A statisztika kísérleti lesz, vagyis nem megbízható, alapja az uniós statisztikai hivatal 2005 óta létező heti árösszesítése. A magyarországi adatok forrása a nagy kúthálózatok ár-önbevallása, amit az energiahivatal felé tesznek.

Az továbbra sem világos, hogy a KSH körképe hogyan segíthet az iparági képviselőknek abban, hogy a középmezőnybe nyomják vissza a hazai üzemanyagárakat. Ehhez ugyanis aligha van valódi mozgástér. Erről itt írtunk bővebben:

Nagy Mártonnak úgy kellene lejjebb parancsolnia az üzemanyagárakat, hogy valódi mozgástér nincs

Megint régiós éllovas a magyarországi benzin- és dízelár, a nemzetgazdasági miniszter így újra egyeztetni hívta a Molt és a Magyar Ásványolaj Szövetséget. De mit tehetnek valójában az árak lenyomásáért? És miért drágul az üzemanyag?