szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Brent olaj ára majdnem 4,5 százalékkal emelkedett, de aztán visszacsökkent, amikor Irán közölte, hogy a légvédelme megsemmisítette a drónokat.

Megugrott a kőolaj ára, és emelkedni kezdett az arany jegyzése is a nemzetköz piacokon azokra a korai jelentésekre, amelyek szerint Izrael drónokkal támadta Iránt péntek hajnalban.

A nyersolaj és a nemesfém árának emelkedése azonban mérséklődött, miután iráni részről azt közölték, az Iszfahán körzetében hallatszott robbanások azzal függnek össze, hogy a légvédelem drónokat semmisített meg. Izrael pedig nem erősítette meg azokat a hajnali hírügynökségi jelentéseket, hogy csapást mért több iráni célpontra.

Az északi-tengeri Brent olajfajta ára az izraeli–iráni eszkaláció hírére hirtelen emelkedett, csaknem 4,5 százalékkal drágult, hordónként 90,75 dollárra. Röviddel fél nyolc után 1,9 százalékos drágulással, 88,78 dolláron jegyezték, kilenc körül pedig már 88 dolláron forgott hordója. Az amerikai WTI ára 87 dollárig szaladt fel, a megnyugvás után 84-ig csökkent, az orosz Ural pedig 84 dollárig emelkedett, és a cikk írásakor 81 dolláron állt.

Az arany ára 1,82 százalékos emelkedéssel, unciánként 2433,3 dolláron állt kora reggel, majd röviddel fél nyolc után a napi nyereség 0,5 százalékra mérséklődött, 2398 dollár körül jegyezték.