szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Alig néhány hét maradt az idei vizsgák kezdetéig. Mutatjuk, mit tehettek még ebben a rövid időszakban, hogy a lehető legjobban sikerüljön az írásbelitek.

Kevesebb mint egy hónap múlva több ezer végzős diáknak kezdődik el az eddigi tanulmányaik legkomolyabb megmérettetése, vagyis az érettségi.

Az írásbeli vizsgák idén május 3-án kezdődnek a nemzetiségi nyelv és irodalommal, amit május 6-án a magyar nyelv és irodalom, 7-én a matematika, 8-án a történelem,  9-én az angol, 10-én pedig a német nyelv követ. Az írásbelik május 27-én érnek véget az olasz nyelvvel, nem sokkal később pedig kezdődnek az emelt szintű szóbelik, amiket június 5-12. között, a középszintű szóbeli vizsgákat pedig június 17. és július 3. között tartanak meg.

Ez, és az ezt megelőző időszak rendkívül stresszes lehet a diákok életében, hiszen egy számukra idegen helyzetben kell számot adniuk az addig megszerzett tudásukról. Arról nem is beszélve, hogy idén is közel 121 ezren jelentkeztek valamelyik magyar egyetem alap, mester- vagy osztatlan képzésére, így számukra az érettségi vizsga azt is eldönti, hogy szeptemberben a felsőoktatásban folytathatják-e a tanulmányaikat, vagy nem.

Megváltozott érettségi

Az idei írásbeli érettségi vizsgák azért is lehetnek különösen stresszesek a végzős diákok számára, mert ez lesz az első alkalom, hogy az új, 2020-as Nemzeti alaptanterv alapján vizsgáznak, arról nem is beszélve, hogy számos változást is bevezettek.

A magyarérettségiből például kikerül a gyakorlati szövegalkotás és a helyét egy műveltségi teszt veszi át, amiben akár helyesírást, nyelvtani- és irodalmi fogalmakat, továbbá memoritereket is kérdezhetnek. A második részben pedig a korábban három fajta választható szövegalkotás, vagyis a(z)

  • érvelés,
  • egy mű értelmezése, és
  • összehasonlító elemzés,

közül idén már csak kettő, a műértelmezés és egy általános témakifejtő esszé közül választhatnak majd a diákok.

Ezzel kapcsolatban Schiller Mariann, a Magyartanárok Egyesületének választmányi tagja az Eduline-nak korábban azt mondta, hogy az utóbbi, vagyis a témakifejtő esszé meglehetősen veszélyes feladat. Szerinte ugyanis a megadott témához szövegeket kell keresni, és "nagyon könnyű úgy megírni, hogy az irodalomhoz sok köze ne legyen és csak féligazságokat tartalmazzon."

De némileg változik a matematika érettségi vizsga is, igaz, ez leginkább a témaköröket érinti.  A középszintű matekérettségibe bekerültek például gazdasági számítások: a gyűjtőjáradék, törlesztőrészlet, megtakarítási, befektetési és hitelfelvételi lehetőségek, valamint azok kockázati tényezőivel kapcsolatos feladatok, továbbá lekerült emeltről a 10-es számrendszerből való átváltás és a geometriai valószínűség is.

Történelemből pedig az új Nat miatt szintén a témakörökben vannak változások. Lekerült például emeltről középszintre az amerikai függetlenségi háború és az Aranybulla, emelt szintről pedig kivették többek között a francia abszolutizmus és a nagyhatalmi küzdelmeket a 18. századi Európában témaköröket.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről

Így gyakoroljatok az írásbelire

Talán senkinek nem okoz meglepetést, ha azt mondjuk, hogy az érettségi sikeressége a tanuláson múlik. A "magolás" mellett azonban a legjobb amit tehettek az a feladatmegoldás, legfőképp ha ezt időre teszitek.

Az egyik, ha nem a legfontosabb idén a megadott mintafeladatsorok átnézése, hiszen ezekben olyan feladatok vannak, mint amilyenekre az idei új érettségin is számíthattok majd. A mintafeladatokat az Oktatási Hivatal oldaláról, ide kattintva tölthetitek le közép- és emelt szinten egyaránt.

Ugyanakkor az sem árt, ha további gyakorlásként előveszitek a korábbi évek érettségi feladatsorait is, hiszen lehet, hogy az ideiben lesz némi eltérés, de a feladatok többsége és az érettségi vizsgák szerkezete továbbra is hasonló marad ahhoz, mint amilyen eddig is volt. A történelem és a matematika például - ahogy azt már említettük - csak témaköreiben változik némileg, szerkezetileg azonban ugyanolyan marad, mint a korábbi években, ezért mindenképp szánjatok időt arra, hogy megoldjátok ezeket a feladatlapokat.

A legjobb pedig, ha mindezt időre teszitek és úgy, hogy senki nem zavar meg közben titeket. Szánjatok néhány órát a napjaitokból arra, hogy kinyomtatjátok a feladatlapokat, elteszitek a telefonjaitokat és beállítotok egy időzítőt, ami jelzi majd nektek, amikor lejárt a feladatrészekre szánható időkeret. Ha például magyarból a második részt, vagyis a műértelmező szövegalkotást gyakorolnátok, maximum 150 percig foglalkozhattok a fogalmazás megírásával, míg a matematika első részét, a 12 rövid feladatot maximum 45, a töriérettségit pedig 180 percig írhatjátok. Érdemes ilyenkor megkérni a szüleiteket, hogy senki ne zavarjon titeket, és próbáljátok meg egyhuzamban megcsinálni az említett feladatrészeket, hiszen a vizsgán sem állhattok fel akkor, amikor akartok. Készítsetek be tehát innivalót és esetleg ételt, rágcsálnivalót is, mivel ezek fogyasztására élőben is lesz lehetőségetek.

Ha pedig már az elmúlt évek összes érettségi feladatsorát megcsináltátok, elővehetitek a Studium Generale feladatsorait is. Ezek nem hivatalos feladatlapok, azonban ugyanolyan séma szerint állították őket össze, mint a hivatalos érettségit, tehát gyakorlásra ezek is kiválóak. Kiváltképp, ha matekról, töriről vagy közgázról van szó, mivel ezekből a tantárgyakból az SG próbaérettségit is tartott.

A matematika próbaérettségi feladatlapjait itt, a megoldókulcsot itt éritek el.

A történelem és közgazdaságtan próbaérettségi feladatlapjai itt, a megoldókulcsok itt vannak.

Ha pedig már belefáradtatok a feladatmegoldásba, de még mindig úgy érzitek, hogy szeretnétek ismételni és gyakorolni, számos olyan tartalmat találhattok az interneten, amik segíthetik a készülésetek. Történelemből például nézhettek dokumentumfilmeket, de a Zanza.tv is segítségetekre lehet, ráadásul nem csupán töriből, de más tantárgyakból is. Ezen felül YouTube-on is van számos olyan csatorna, ahol elmagyaráznak nektek tételeket, vagy matematika példákkal szemléltetnek bizonyos témaköröket. Ezek akkor is hasznosak, ha elakadtok egy-egy feladat megoldásánál, hiszen ha beírjátok a témakör nevét, például azt, hogy "másodfokú egyenletek" vagy "geometria", számos olyan videót találtok, amin elmagyarázzák az ilyen típusú feladatok megoldását.

Ha pedig matekből kifejezetten az "új" témakörök miatt aggódtok, a Studium Generale csapata az Eduline-nal összefogva TikTok-videókban igyekszik elmagyarázni nektek a legfontosabb változásokat és fogalmakat, továbbá mintafeladatokon keresztül azt is láthatjátok, hogyan kell megbirkózni egy-egy feladattípussal.

Ebben a videóban például a számrendszerekről:

 

@eduline.hu

Hamarosan érettségiztek matekból, de még mindig bizonytalanok vagytok 1-2 témában? Összefogtunk a @studium_generale csapatával, hogy megkönnyítsük a dolgotokat! Ebben a videóban a számrendszerek témakörhöz adunk egy kis segítséget. A videók elkészülését a Raiffeisen Bank támogatta. #matekérettségi #érettségi #studiumgenerale #fy #fyp #foryou #raiffeisenbank #szponzorálttartalom

♬ eredeti hang - eduline.hu

Ebben a skatulyaelvről:

 

@eduline.hu

Hamarosan érettségiztek matekból, de még mindig bizonytalanok vagytok 1-2 témában? Összefogtunk a @studium_generale csapatával, hogy megkönnyítsük a dolgotokat! Ebben a videóban a skatulyaelv témakörhöz adunk egy kis segítséget. A videók elkészülését a Raiffeisen Bank támogatta. #matekérettségi #érettségi #studiumgenerale #fy #fyp #foryou #raiffeisenbank #szponzorálttartalom

♬ eredeti hang - eduline.hu

Ebben pedig a várható értékről mondják el nektek, hogy mégis mi ez, és mit kell tennetek az érettségi vizsgán, ha ilyen feladatot kaptok:

 

@eduline.hu

Hamarosan érettségiztek matekból, de még mindig bizonytalanok vagytok 1-2 témában? Összefogtunk a @studium_generale csapatával, hogy megkönnyítsük a dolgotokat! Ebben a videóban a várható érték számításához adunk egy kis segítséget. A videók elkészülését a Raiffeisen Bank támogatta. #matekérettségi #érettségi #studiumgenerale #fy #fyp #foryou #raiffeisenbank #szponzorálttartalom

♬ eredeti hang - eduline.hu

Ezeket ne hagyjátok otthon

Ne feledkezzetek el arról se, hogy az érettségin nem maradtok segédeszközök nélkül. Irodalomból használhattok szöveggyűjteményt és szótárt, amiből néhány példány minden osztályteremben lesz, a matematika írásbelire vihettek magatokkal körzőt, vonalzót, szögmérőt és függvénytáblázatot, amiben rengeteg hasznos információt és képletet találtok, történelemből pedig idén is használhattok atlaszt, ha az nem kronológiás.

Ezeket egyébként mindenképp forgassátok a vizsgát megelőzően. A függvénytáblázatban nézzétek meg, hogy mi hol található, hogy élesben gyorsabban megtaláljátok a keresett képleteket, és igyekezzetek minél többször kézbe venni a történelem atlaszt is, hiszen - bár a végén már nincsenek felsorolva az évszámok - ezeket továbbra is megtaláljátok elrejtve a térképeken. Leolvashattok róla továbbá fontos útvonalakat, csaták helyszíneit és egyéb hasznos információkat is. Ahhoz azonban, hogy ezeket megtaláljátok, tudnotok kell, hogy hol keressétek őket.

Mindezek mellett pedig természetesen ne felejtsetek el eleget pihenni és kikapcsolódni. Ha pedig túlságosan izgultok, olvassátok el, mit tanácsol számotokra Eppel-Pásztor Adrienn pedagógiai szakpszichológus.