szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nemzetközi kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a fehér törpe csillagok gravitációs ereje olyan nagy, hogy néhány év alatt porrá őrlik a közelében megmaradt aszteroidákat, holdakat és bolygókat is.

Ha a Nap fehér törpe csillaggá zsugorodik, az egész biztosan a Naprendszer végét jelenti majd – állítja egy nemzetközi kutatócsoport. A tudósok szerint a majdani égitest gravitációs ereje olyan erős lesz, hogy szép lassan felőrli a Naprendszer még addig megmaradt részeit. Az erről szóló tanulmány a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című tudományos lapban jelent meg.

Amikor egy csillag fehér törpévé zsugorodik, a közelébe kerülő aszteroidákat, holdakat és bolygókat az égitest hatalmas gravitációja először csak darabokra szakítja, majd mindez addig folytatódik, míg teljesen porrá nem őrli őket. A Nap a Földet még azelőtt el fogja nyelni, hogy a csillagunk fehér törpévé válna, ám a Naprendszer többi részét, beleértve a Mars és a Jupiter közötti aszteroidákat, valamint a Jupiter holdjait szép lassan felapríthatja az óriási gravitáció.

NASA

Amornrat Aungwerojwi, a thaiföldi Naresuan Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető elemzője a The Guardiannak úgy nyilatkozott, az ilyen égitestek darabjait végül a sorozatos ütközések őrlik porrá, a por pedig végül a fehér törpébe zuhan. Ez a folyamat teszi lehetővé a kutatóknak, hogy megállapítsák, milyen anyagból készültek az eredeti bolygók.

Boris Gaensicke, a Warwicki Egyetem fizikusa szerint a törmelékhalmaz rendkívül gyorsan, néhány év leforgása alatt alakulhat ki. A szakember úgy látja, ezeknek a rendszereknek a sorsa sokkal összetettebb, mint azt valaha is gondolták a kutatók.

A szakemberek a mostani kutatás során 17 éven keresztül vizsgálták a csillagok fényességében bekövetkező változásait, és rávilágítottak arra, hogy ezek az égitestek hogyan változnak. Három különböző fehér törpére összpontosítottak, amelyek mindegyike nagyon eltérően viselkedett.

Elnyelt bolygódarabot találtak a felszínén annak a csillagnak, amely olyan volt, mint a Nap

Asztrofizikusok korábban úgy gondolták, hogy ha egy csillag elnyeli egy bolygó vagy egy aszteroida egy darabját, akkor annak anyaga elterül a csillag felszínén. Ehhez képest igen nagy újdonságot jelent a WD 0816-310.

Az egyik a ZTF J0328-1219 kódjelű volt, ami az utóbbi években nyugodtan viselkedett, ám 2010-ben egy kozmikus katasztrófát élt át. Egy másikról, a ZTF J0923+4236-ról megállapították, hogy néhány havonta szabálytalanul elhalványodik a fénye, a halványabb állapotokban pedig még a percenkénti skálán is kaotikusan változott a fénye.

A harmadik a WD 1145+017 volt, ami a 2015-ös elméleti előrejelzéseknek megfelelően változtatta a fényét, ám ez a fényingadozás mára teljesen megszűnt. Gaensicke szerint mindez azt jelenti, hogy a 2015-ös kozmikus események hatására az ottani égitestek porrá váltak.

Hogy valóban ez történik-e majd a Naprendszerrel is, azt az ember már valószínűleg sosem fogja megtudni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.