Techtogether A StudentTechLab a jobb stratégiára fókuszál

A StudentTechLab a jobb stratégiára fókuszál

Rezi-Kató Eszter | 2024.04.18 16:22

A StudentTechLab a jobb stratégiára fókuszál

Fotó: StudentTechLab ELTE

A tavalyi év sok tanulsággal szolgált számukra, igyekeznek a tavalyi év hibáiból tanulni, és újult erővel belevágni az idei versenyszezonba. A csapat összetétele is változott, így fontos szerephez jut a csapatszellem összekovácsolása is. Minderről a közelgő Techtogether kapcsán Horváth Gábor csapatvezető mesélt az autopro.hu-nak.

- Tavaly nyár végére sikeresen befejeztétek a robotkar első prototípusának összeszerelését. Milyen nehézségekbe ütköztetek az elkészültéig? Mi jön most ezután?

- A robotkar komplexitásából és méretéből kifolyólag egy kihívást jelentő projekt volt számunkra. Sok tapasztalat gyűlt össze az alkatrészbeszerzéseket és a gyártást illetően, amiket későbbi projektekhez tudunk felhasználni. Szeretnénk továbbfejleszteni a robotot, hogy később oktatási vagy fejlesztési célt szolgáljon. Egyelőre a jövőbeli projektekhez egy új rendszeren dolgozunk, aminek korábban már voltak tesztfázisai. Az összegyűjtött tapasztalatokat felhasználva építjük fel az új rendszert, aminek jelenleg a megvalósítása zajlik. Próbálunk valós, az iparban használatos megoldásokat átültetni, természetesen igényeinkhez igazítva, hogy hatékonyabban tudjunk dolgozni. Az idei projektek inkább a jövőbeli projektek megkönnyebbítését segítik. Célunk a labor hatékonyabb működése és a projektek gördülékenyebb menedzselése.

- Hogyan értékelnétek a 2023-as évet, elértétek azt, amit kitűztetek célnak magatok elé?

- A 2023-as év több szempontból tanulságos volt. Egyrészt a legutóbbi Techtogether+ verseny megmutatta, hogy nem lehetünk mindig az élmezőnyben. Az utóbbi időszakba a csapat kissé elkényelmesedett és megszokta, hogy valahol a dobogón végez. Igyekszünk a 2023-as év hibáit megjegyezni, hogy a jövőbeli versenyeket vagy projekteket ne veszélyeztesse az a szétszórtság, ami a 2023-as évben jelen volt. A labor szemszögéből sikeresen tudtuk tesztelni az új megoldásokat és a tapasztalatokat tovább visszük, hogy hatékonyabbak legyünk.

- Milyen versenyeken terveztek indulni idén?

- A tervezett versenyek közé tartozik a tavaszi, illetve majd az őszi Techtogether verseny. Emellett tervben van egy nagyobb volumenű marsjáró-építő verseny is. Még nem biztos a nevezés, mert elég sok megbeszélés vár minket, de a csapat már most nagyon lelkesen áll hozzá.

- Mivel készültök a tavaszi Techtogether versenyre? Milyen motivációval érkeztek?

- A csapat összetétele a legutóbbi verseny óta változott. Sokan végeztek tanulmányaikkal és emiatt sok új taggal bővült csapatunk. Elsődleges célunk őket bevonni, beszervezni a hatékony, közös munkába. Igyekszünk az őszi versenyből tanulni, az ott észrevett hibákat javítani, jobb stratégiát építeni. A tavaszi félév úgy érzem, az újoncok beszervezéséről és a csapatszellem összekovácsolásáról fog szólni. Emellett szeretnénk, ha a labor hatékonyabban segítené a versenyre való felkészülést.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink