Gépesítés

Országszerte tesztelve: Dondi nehézkultivátorral átázott talajon is minimális a szerkezetkárosítás

Szélsőséges csapadékviszonyok között – legyen szó az optimálisnál szárazabb vagy nedvesebb talajokról – a jól kiválasztott néhézkultivátor és erőgépkapcsolat jelenti a kulcsot az energia- és művelettakarékos alapművelés fenntartásához. Jó munkagéppel ugyanis akkor is biztosítható a tömör rétegek áttörése, amikor a lazítók alkalmazása lehetetlen. Az ideális traktorral pedig úgy csökkenthető a szántáshoz mérten a művelés energiaigénye 25-35%-kal, hogy a kultivátor keretszerkezeti elemei sem deformálódnak a terheléstől.

Az AGROTEC Magyarország Kft. gépkínálatából 2023-2024-ben a magyar termelők egy 4 méteres munkaszélességű Dondi Big 400 nehézkultivátor és a legnagyobb teljesítményű New Holland T7.340 HD traktor segítségével fedezhetik fel, milyen előnyöket tartogat ma csúcsgépeket választani a forgatás nélküli talajműveléshez.

Dondi Big 400 nehézkultivátor: érti, mi kell a kíméletes talajmunkához szélsőséges évben

Az olasz Mirandolában alapított Dondi hosszú évtizedes építkezéssel vált szakértővé a modern mezőgazdasági és gépi földmunkák világában. Az 1950-es éveket a márka nehéz vontatott ekéi fémjelezték, a ’60-as éveben mutatkozott be ikonikus árokásógépük, majd sorra debütáltak ekéik, talajlazítóik és kultivátoraik, amelyeket 2019 óta szőlészeti és ültetvényes munkához ideális kivitelben is megtalálnak a gazdálkodók a kínálatban. A hazai viszonyok között a szántóföldi növénytermesztéshez a gazdálkodók főként a Dondi talajlazítóit választották eddig, azonban a gépek ismerői szerint a nehézkultivátorok ugyanúgy méltóak a figyelemre.

A Dondi Big nehézkultivátor-család ugyanis:

  1. olyan kombinált kultivátorcsalád, amely 220-350 LE közötti teljesítményű traktorokkal 4-6 méter között képes a forgatás nélküli talajművelés feladataival megbirkózni;
  2. a 70 cm-es keretmagasság és 35 cm-es maximális munkamélység nagy szármaradvánnyal borított táblákon (napraforgó és kukorica) is hatékonnyá teszi az eszközöket.

A magyar termelők igényeit jól ismerő olyan szakemberek szerint, mint Forró Péter, az AGROTEC Magyarország Kft. munkagép-termékmanagere, ráadásul ez a tudás 100%-ban visszaköszön a gyakorlatban is. A cégnél ugyanis sikeres demonstrációkon vannak túl egy kiváló Dondi nehézkultivátorral a partnereknél.

„A Dondi márkát Magyarországon eddig többnyire a megbízhatóan erős és szép munkát végző talajlazítóiról ismertük, illetve a vízgazdálkodásban használatos árokásóiról. Azonban a demonstrációk szépen igazolták, hogy az olyan erőgépekkel húzva, mint az új New Holland T7.340 HD az egymentes talajlelőkészítést végző nehézkultivátoraik is kifogástalan alapgépeket jelentenek a forgatás nélküli talajmunkát végző gazdaságoknak.”

A nehézkultivátorok közül a 4 méteres munkaszélességre képes Dondi Big 400 a klasszikus felosztást követi:

  • tárcsasor,
  • három sorban elhelyezett kultivátorkések (ezek hasonlítanak a talajlazító késekhez) – tarajos szárnyas kések, szakítócsavaros biztosítással és forgatható orrbetétekkel,
  • dupla tüskés elmunkáló hengerek a maximális talajkeverés és hibátlan talajvisszazárás érdekében.

Forró Péter hangsúlyozza, a gépek nemcsak robusztus, az átgondolt kialakításnak köszönhetően a kezelés egyszerű, a kihasználhatóság pedig kiváló.

„Az alapbeállításokon felül a talajtípushoz és talajállapothoz lényeges finomhangolások mind elvégezhetőek a gép elejétől hátrafelé haladva a munkagép ki-behajtható klipszeivel, ezek a munkahenger pozícióját, valamint a tárcsasor mélységét szabályozzák. Azt is gyorsan módosíthatjuk, mennyire szeretnénk a tárcsákat agresszív szögben használni, ez a gép kétoldalán elhelyezett egyszerű csavarorsókkal módosítható, így finoman egyensúlyozhatunk talajkímélés és területhatékonyság között az eszközzel. A széles körű variálhatóság a kihasználhatóságot is javítja, hiszen a gép minimális átszereléssel egy három gerendelyes, 4 méter széles grúberré is átalakítható. A gép tárcsasora ugyanis leszerelhető, a vonórudat pedig úgy tervezték, hogy ilyen esetben egy az egyben illeszkedjen a kapásegységhez. A gondos mérnöki munka egyébként a nehézkultivátor minden elemében tetten érhető: a tarajos kések állási szögét úgy határozták meg, hogy könnyen és gazdaságosan húzhatóvá tegye a gépet, míg az elmunkáláson, lezáráson, talajaprításon dolgozó dupla tarajos hengereknél a variálhatóság nemcsak a munkamélységre terjed ki, de szabályozható azok elhelyezkedése is egymáshoz képest is.”

Új New Holland T7.30 HD a plusz erő és kibővült felszereltség lépést tart a klímaváltozással

A nehézkultivátorral végzett sikeres alapműveléshez nemcsak a talajviszonyokat kell figyelembe vennünk, de elengedhetetlen a munkagéppel tökéletesen összeillő erőgép kiválasztása is. Az ökölszabály ezen a téren a 70-90 LE teljesítmény munkaszélesség méterenként, így a hatékonysághoz itt nem a nyers erőn, sokkal inkább a gép erőforrását jobban kiaknázó, valamint a gépkezelőt tehermentesítő okos megoldásokon van a hangsúly.

A New Holland traktorok Heavy Duty családjának most bemutatkozó tagját, a 340-est pontosan ennek a szellemében tervezték meg. Az FPT Industrial ECOBlue™ HI-eSCR 2 Stage V NEF erőforrás a gépben ugyanis úgy tolja ki 340 LE-re a maximális teljesítményt, hogy a gép egyéb tulajdonságai – súlya, tengelytávja, fordulékonysága – változatlanok maradnak. Az új gépnél a 750 üzemórásra növelt szervizintervallumok a 630 literesre növelt üzemanyagtartály társaságában ráadásul mind a hosszú távú üzemeben tartást, mind a munkanapok tervezését egyszerűbbé teszik a gazdáknak.

Molnár István, az AGROTEC Magyarország Kft. New Holland termékmenedzsere szerint a demonstrációk kiváló lehetőséget jelentenek, hogy a gazdák mindezt maguk is szemügyre vegyék.

„2023-ban érkezett meg az AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjába a New Holland Heavy Duty traktorcsalád legújabb, 340 LE-s tagja. Ez az erőgép a következő lépcsőfoka a New Holland törekvésének, hogy ezt a népszerű szériát újabb erőgépekkel bővítse ki a 300 LE feletti tartományban, biztosak lehetünk abban, hogy a gépcsalád az elkövetkezendő években is tovább bővül. Az országos demonstrációk során a Dondi Big 400 nehézkultivátorral dolgozva a gazdák az erőgép számos újításával megismerkedhetnek. Ezek közé tartozik például az Active Comfort Ride™ aktív hidraulikus kabinrugózás, megtapasztalhatják, milyen, ha erőgépünket teljes LED munkalámpacsomaggal szereljük fel, megismerhetik, mitől jelent új szintet a kényelemben a tágasabb, jobb kilátást biztosító Horizon™ Ultra Cab kabinunk, amely 66 dB-es zajszintjével a kategóriája egyik legcsendesebb fülkéje. A bemutatókon külön figyelmet szentelünk a kézhez tervezett új kezelőszerveknek is, mint a SideWinder Ultra kartámasz és a gyár aktuális érintőkijelzői.”

Az AGROTEC Magyarország Kft. gépkapcsolata az egész országban elérhető szántóföldi demonstrációra az alapművelésben

Az új New holland T7.340 HD és a Dondi Big 400 4 méteres nehézkultivátor a folytatásban is elérhető szántóföldi demonstrációkhoz az AGROTEC Magyarország Kft.-nél. Részeltekért, demonstrációk igényléséhez forduljanak bizalommal a területileg illetékes értékesítőkhöz:

www.agrotec.hu/kapcsolat

www.agrotec.hu/gepertekesito-kereso

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés