szerző:
Gál Luca
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden felsőoktatásba felvételizőnek még nyárig van lehetősége egy alkalommal változtatni a szakok sorrendjén.

Bár a felvételi jelentkezés határideje februárban lejárt, a 2024 szeptemberében induló egyetemi képzésekre jelentkezők még július 10-ig módosíthatják a korábban megjelölt szakok sorrendjét.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es felsőoktatási felvételiről

Mivel erre mindenkinek csak egyszer van lehetősége, ezért a döntést érdemes alaposan átgondolni. A felvi.hu összeírt három tippet, hogyan legyen jó a módosítás:

  1. Gondoljátok át alaposan! A módosítások mentését követően már nem tudjátok visszaváltoztatni a sorrendet.
  2. Ne hagyjátok az utolsó pillanatra! Ez azért fontos, mert egyes kérelmek feldolgozásának és elbírálásának ideje akár több napot is igénybe vehet. Emellett pedig a jelentkezési helyeket érintő kérelmek közül többet nem lehet egyszerre benyújtani.
  3. Mentés előtt ellenőrizzetek! Az elküldött kérelem már nem vonható vissza, ezért előtte alaposan nézzétek át, nincs-e hiba benne.

Mikor érdemes változtatni a sorrenden?

A sorrendmódosítás nem kötelező, csak abban az esetben változtassatok a listátokon, ha időközben megváltoztak a preferenciátok, vagy első helyen nem az a képzés szerepel, ahova a leginkább be szeretnétek kerülni.

Akkor is érdemes fontolóra venni a cserét, ha például elköltöztetek, ezért már egy másik egyetem lenne helyileg az ideálisabb. Emellett vegyétek fontolóra a cserét, ha a megjelölt szak ösztöndíjas képzési formája hátrébb áll a listátokon, mint az önköltségesé.

A döntésben további segítséget nyújthat, hogy mik voltak az idei felvételi legnépszerűbb szakjai, illetve mennyi idő elhelyezkedni a diplomával az egyetem elvégzését követően.