szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ukrajnának szánt katonai támogatás meghiúsítására készülhettek, katonai célpontok ellen terveztek támadást a szövetségi ügyészek gyanúja szerint.

Őrizetbe vettek két orosz–német kettős állampolgárt Németországban, akik a gyanú szerint az Ukrajnának szánt katonai támogatás meghiúsítása céljából készültek szabotázsakcióra. A két férfit szerdán, a bajorországi Bayreuthban fogták el.

A két gyanúsított egyike, Dieter S. Németországban található katonai létesítmények elleni gyújtogatásos és robbantásos támadásokra vonatkozó terveket osztott meg egy orosz titkosszolgálathoz köthető személlyel, míg társa, Alexander J. katonai felszerelésekről szóló felvételeket osztott meg orosz titkosszolgálati kontaktjával.

A szövetségi ügyészség közleménye szerint az egyik lehetséges célpont a bajorországi Grafenwöhr katonai gyakorlótér volt, ahol amerikai Abrams harckocsik használatára képzik ki a katonákat. Nancy Faeser német belügyminiszter szerint Németország továbbra is komoly támogatást nyújt Ukrajnának, és nem engedi, hogy megfélemlítsék.

A gyanúsítottak otthonában és munkahelyén is házkutatást tartottak, Dieter S.-t azzal is vádolják, hogy 2014 decembere és 2016 szeptembere között a Donyeck megyei szeparatista erők tagja volt.

Borítóképünk illusztráció.