szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szerkesztett jelenetet a Kanapéhuszárokban mutatták be.

Összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódja miatt.

A hatóság állampolgári bejelentésre indított vizsgálata szerint „a Kanapéhuszárok vizsgált epizódjaiban a Sztárbox olyan erőszakos jelenetei is láthatók voltak, amelyek alkalmasak lehettek a tizenhat éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására”.

A Kanapéhuszárokban egyébként nem az eredeti, élőben sugárzott Sztárbox-jeleneteket játszották le, hanem azok szerkesztett változatát. A műsorszám azt mutatta be, hogy a „kanapéhuszárok” – akik között egy család is volt négy kiskorú gyermekkel – hogyan reagálnak a látottakra.

A műsort tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába sorolták, ám az NMHH szerint tizenhat éven aluliak számára nem ajánlottként kellett volna besorolni az abban „előforduló erőszakos jelenetek és azok következményeinek közvetlen ábrázolása, valamint az erőszakos jelenetekre és a sérülésekre reflektáló, intenzív félelmi reakciók bemutatása” miatt. Adásonként 4 milliós büntetést szabott ki a hatóság.

Emellett 50 ezer forint bírságot is kiszabott az NMHH az RTL vezető tisztségviselőjére.