szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több pénzt költenek egészségügyre és nemzetpolitikára, összesen bő 70 milliárdot csoportosított át a kormányrendelet. A kórházi adósságoknak egyelőre alig több mint a felét fizetnék ki.

8,2 milliárd forinttal többet juttatnak a Bethlen Gábor Alapnak (BGA) a Központi Maradványelszámolási Alap terhére a szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyben megjelent, a miniszterelnök által szignózott kormányrendelet értelmében. A pénzből a nemzetpolitikai célú támogatásokon belül 1,44 milliárd forintot egyéb működési célú kiadásokra, 6,76 milliárd forintot pedig egyéb felhalmozási célú kiadásokra szánnak, illetve 5 milliónyi jut a BGA működési támogatására.

A megemelt támogatás az eredeti költségvetési törvényhez képest, ahol 61 milliárd szerepel ezen a soron, 13 százalék plusz lenne, de hasonló egyedi döntésekkel már korábban is többször emelték. A Bethlen Gábor Alap, amely gyakran túllépte a kereteit, főleg a határon túli magyar intézmények, köztük egyházak és sportszervezetek támogatásával foglalkozik.

64 milliárd a 110-ből

A szerda este megjelent kormányrendelet – a forrás megjelölése nélkül – 63,4 milliárd forintot utal ki április 30-áig működési támogatásra az állami, önkormányzati, egyházi és egyetemi intézmények február 29-én fennállt adósságainak kifizetésére, amelynek az összege ennél jóval magasabb: 110 milliárd forint.

A kifizetést a legrégebben lejárt tartozásokkal kell kezdeni, ettől csak a fenntartó miniszter és a pénzügyminiszter engedélyével szabad eltérni. A pénzt a kórházak nem használhatják felújításra, beruházásra, fejlesztésre, valamint a Rezsivédelmi Alapból ellentételezett kiadásokra, vagyis közműszámlákra, mert azt máshonnan fizetik.

Ezúttal a szállítói tartozásokkal kell kezdeni a törlesztést, tehát az állam nem a saját intézményeivel szembeni tartozást fizetteti ki előbb a tönk szélére került magánvállalkozásokkal szemben, mint a korábbi szabályozásban.

Eszerint jó volt a Népszavának a hvg.hu által is idézett információja a 64 milliárdos átutalásról. A lap úgy tudja: további 40 milliárdot júniusban utalhatnak át az egészségügyi intézmények számláira. Mindez azonban némileg megkésett intézkedésnek tűnhet annak fényében, hogy március végén az egészségügyi intézmények tartozása már csaknem 110 milliárd forint volt. És míg 2023-ban átlagosan havonta 3,7 milliárddal nőtt ez az adósság, 2024-ben már havi 20 milliárddal.

Népszava: A kórházi tartozások rendezésére készül a kormány, azonban a kifizetetlen számlák összege havi 20 milliárddal nő

A kormány két részletben, összesen 104 milliárd forintot fordítana a rendezésre, ám a kórházak tartozása mostanra meghaladta a 110 milliárd forintot.

Mivel ez a helyzet évek óta visszatérően alakul így, a kormány most felszólította a belügyminisztert, hogy a pénzügyminiszter bevonásával május 15-éig készítsen előterjesztést „a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek az év fennmaradó részében felmerülő feladatai ellátásának biztosításához szükséges intézkedésekről”.

Még egy ponton nyúlt hozzá a kormány a költségvetéshez: a Bethlen Gábor Alap támogatását emelték meg 8,2 milliárd forinttal a Központi Maradványelszámolási Alap terhére.

1,5 milliárd forintot költött a magyar kormány tavaly szlovákiai futballklubokra és akadémiákra

A református egyház és a futballklubok lettek a határon túli támogatásokat kezelő magyar alap nyertesei Szlovákiában tavaly.