eur:
390.98
usd:
366.89
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Veszélyes mérgeket tartunk otthon, melyek akár ALS betegséget is okozhatnak

A kutatás feltárta, hogy a házzal egybeépült garázsban tárolt, párolgó vegyszerek könnyedén bejuthatnak a lakótérbe is.

Egy friss tanulmány rávilágít, hogy a garázsokban tárolt vegyi anyagok, mint például a benzin, gyomirtók és festékek, növelhetik az amyotrófiás laterálszklerózis (ALS) kialakulásának kockázatát - írja a Daily Mail cikke nyomán a Pénzcentrum.

A Michigani Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során kiderült, hogy a benzint, gyomirtót, növényvédő szereket, festéket és faipari kellékeket tartalmazó garázsok kapcsolatba hozhatók az ALS megjelenésével. Stephen Goutman kutató szerint

az ezeknek való otthoni kitettség jelentős szerepet játszhat a betegség kialakulásában.

Az ALS-t motoros neuronok problémája okozza az agyban és idegekben, amelyek idővel leállnak működni. Néhány esetben genetikai összefüggést találnak, de a legtöbb esetben sporadikus. A Michigani Egyetem kutatócsoportja több mint 600 amerikai résztvevőt vizsgált meg, akik közül 367-nek volt ALS-ük. A résztvevők kitöltöttek egy felmérést otthoni vegyi anyag-expozíciójukról.

Miután elemezték a begyűjtött adatokat, megállapították, hogy bizonyos garázsban tárolt vegyszerek, különösen a párolgó üzemanyagok jelentős kockázati tényezőnek bizonyultak az ALS kialakulása szempontjából. Mint írják, a garázsban való tárolás összefüggést mutatott a betegség kockázatának növekedésével, ellentétben azzal, amikor az anyagok külön épületben voltak tárolva.

Stuart Batterman professzor szerint ennek az az oka, hogy hűvösebb éghajlaton a hozzáépített garázsból a levegő könnyebben bejuthat a lakótérbe.

Az ALS súlyosbodó neurodegeneratív betegség, ami jelentős izomkontroll-vesztést okozhat. Jelenleg nincs gyógymódja és halált okozhat. Az első tünetek között szerepelhetnek izomrángások és gyengeség. A Mayo Klinika kutatói szerint az ALS-nek nincs ismert oka és csak egy kis része, az esetek 5-10 százaléka örökletes eredetű - teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×