Beszállítók Új fékrendszert fejlesztett a Knorr-Bremse

Új fékrendszert fejlesztett a Knorr-Bremse

autopro.hu/P.B. | 2024.04.18 04:20

Új fékrendszert fejlesztett a Knorr-Bremse

Fotó: Knorr-Bremse

A Knorr-Bremse a közelmúltban kezdte meg az iTEBS X rendszer, vagyis az elektronikus pótkocsifékrendszerek legújabb generációjának kiszállítását. Az ügyfelek között már a világ vezető pótkocsigyártói is szerepelnek.

Az iTEBS X rendszer minden elterjedt félpótkocsira és pótkocsira telepíthető, és minden elképzelhető alkalmazáshoz használható. A Knorr-Bremse a HDSCS csatlakozórendszert használja az iTEBS X-hez, és egy moduláris csatlakozókoncepciót kínál, amelynek révén a korábban egyetlen csatlakozón keresztül vezérelt funkciók most több slot között vannak elosztva. Ez azt jelenti, hogy a járműgyártók az eddigieknél rugalmasabban tudnak választani a funkciók között.

Moduláris koncepció a légrugózás szabályozásához

Az iTEBS X rendszer részeként a Knorr-Bremse a parkoló- és tolatószelepet is újratervezte. Az emelés/süllyesztés vezérlését az új „POM”-szelepbe integrálták a helymegtakarítás és az egységes felhasználói felület lehetővé tétele érdekében. A POM alapvetően megtartja a bevált kétgombos kialakítást a rögzítőfék be- és kioldásához, a légrugós felfüggesztés emelése és süllyesztése karral történik, olyan változatokkal. Az újonnan bevezetett felfüggesztési modullal (CSM) együtt a POM hagyományos légrugós felfüggesztéssel is használható. A CSM ezenkívül a vezetékeket a hagyományos és az elektropneumatikus iLvl légrugózás között összehangolja a pótkocsiban. Ennek a további harmonizációnak a célja a jármű elrendezésének és gyártásának egyszerűsítése. A túlfolyószelep áthelyezése a parkoló- és tolatószelepről az iTEBS X modulátorra szintén hozzájárul a csőrendszer egyszerűsítéséhez.

Intelligens szolgáltatási koncepció

„Az új elektronikus pótkocsifékrendszer piaci bevezetésének részeként a Knorr-Bremse a diagnosztikai szakértő Cojalival közösen egy intelligens szolgáltatási koncepciót is kidolgozott a haszonjárművek műhelyei számára. Ez a koncepció lehetővé teszi az iTEBS X rendszerrel felszerelt pótkocsik diagnosztizálását” – mondja Ken Hofmann, a Knorr-Bremse Systems haszonjárművek utánfutó részlegének alelnöke.

Az új megoldás a Jaltest Diagnostics többmárkás diagnosztikai megoldásán alapul, és érvényes Knorr-Bremse Diagnostics licencre, valamint Jaltest Linkre, a Cojali járműkommunikációs interfészére (VCI).

Illetéktelen hozzáférés nem lehetséges

A Knorr-Bremse mechatronikus pótkocsi-megoldásai kezdetben általános firmware-rel hagyják el a gyártást, amelyet az adott pótkocsi gyártójának az adott járműhöz kell igazítania, hogy végül megfeleljen a jóváhagyási követelményeknek. A járművek műszaki követelményeire vonatkozó paraméterek a pótkocsi típusától a tengelyszámon át a fékjellemzőkig terjednek. Ezen bemenet alapján az OCT titkosított konfigurációs fájlt hoz létre, amely a megfelelő Knorr-Bremse mechatronikai termék programozására szolgál. A titkosítás hatékonyan megakadályozza, hogy harmadik fél illetéktelenül hozzáférjen az előzetesben található, biztonság szempontjából kritikus rendszerekhez.

A nagymértékben integrált, digitális megoldás egy szoftverfrissítés-kezelő rendszerhez (SUMS) csatlakozik, és támogatja a pótkocsi gyártókat az UN ECE R156 előírásainak való megfelelésben egy végponttól végpontig terjedő folyamat segítségével. További előny, hogy a haszongépjármű-műhelyek éjjel-nappal hozzáférhetnek a konfigurációs adatbázishoz. A műszaki szervizhez szükséges dokumentumok és fájlok tehát egyetlen kattintással elérhetők.

Ezenkívül az összes Knorr-Bremse által fejlesztett ECU frissítést kap, és titkosítási mechanizmussal hagyja el a gyártást.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink