szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mint egy lövedék, úgy tört át egy épületen egy fémdarab. Most hivatalosan megerősítették, honnan származott.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége még 2021-ben engedett el egy 2,6 tonna össztömegű, elhasználódott akkumulátor-csomagot. A pakk éveken át keringett Föld körüli pályán, folyamatosan ereszkedve, míg végül márciusban belépett a légkörbe, és elégett. A legtöbb része, legalábbis.

Egy kis darab ugyanis túlélte a kalandot, és nagy sebességgel földet – pontosabban: házat – ért, ugyanis konkrétan átszánkázott egy floridai otthonon, több szinten is áthaladva. A henger alakú, fémes anyagot eljuttatták a NASA-hoz, az amerikai űrügynökség pedig megerősítette: tényleg az ISS-ről elengedett akkucsomag egy darabja.

Balra egy ép elem, jobbra a légkörbe visszatérést túlélő darab
NASA

Mint egy blogbejegyzésben kifejtik, egy tartóelemről van szó, amit a telepek rögzítésére használtak a raklapon. Anyaga az inconel, ami egy, a szélsőséges körülményeket jól toleráló fémötvözet.

Ugyan korábban arról szóltak a hírek, hogy 2 font tömegű volt a tárgy, mostanra ezt 1,6 fontban, azaz 0,72 kg-ban pontosították. Méretét tekintve 10 centiméter magas, és 4 centiméter átmérőjű.

A NASA megjegyzi: az elemnek el kellett volna égnie a visszatéréskor. Az ISS részletes vizsgálatba kezd, hogyan élhette túl a fémdarab a visszatérést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.