szerző:
Kurucz Tünde
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közel 4200-an adták be első helyen a jelentkezésüket valamelyik az osztatlan jogászképzésre az idei felvételin. Mutatjuk, melyik egyetemek voltak a legnépszerűbbek.

A 2024-es felvételi legnépszerűbb osztatlan képzése a jogász volt. Az Oktatási Hivatal statisztikái szerint 4178-an írták be első helyre valamelyik hazai egyetem osztatlan jogász szakját, de az összes jelentkezések száma is átlépte a 15 ezret.

Hogy mennyire sokan szeretnének ebben az irányban továbbtanulni, jól mutatja, hogy az alapszakok közül csak gazdálkodási és menedzsmentre (6801) és pszichológiára (4984) adták be többen első helyre a jelentkezésüket.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es felsőoktatási felvételiről

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az Oktatási Hivatal 2024-es statisztikáiban az nem látszik, hogy egy adott képzésre összesen hányan jelentkeztek. (A korábbi években ez nem így volt.) Csupán az elsőhelyes jelentkezők számát tüntetik fel, azt viszont nem, hogy egy adott szakra összesen hányan jelentkeztek, például a listájuk második, harmadik, vagy akár hatodik helyén. Egy diák például akár négy-öt jelentkezést is leadhat ugyanarra a szakra, de más egyetemre vagy képzési formára.

A legtöbben, 806-an, az ELTE állami ösztöndíjas, nappali tagozatos jogászképzését jelölték meg elsőnek, az önköltséges nappali tagozatra 90-en, míg önköltséges levelezőre pedig 270-en jelentkeztek első helyen.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi kara is népszerű volt a felvételizők körében: állami ösztöndíjas, nappali tagozatra 460-an, önköltséges nappali tagozatra 53-an, és önköltséges levelező jogász szakra 275-en adták le első helyen a jelentkezésüket.

Az első helyes jelentkezők közül a Károli Gáspár Református Egyetemen is sokan hallgatnának jogot: állami ösztöndíjasként nappali tagozaton 232-en, állami ösztöndíjasként levelezőn pedig 239-en. A Károli jogászképzésének költségtérítéses formáját nappalin 19-en, míg levelezőn 105-en írták be az első helyre.

A vidéki egyetemek közül a Szegedi Tudománegyetem állami, nappali tagozatos jogászképzésére jelentkeztek a legtöbben első helyen, összesen 265-en. Ettől csak egy kicsivel maradt le a Debreceni Egyetem, ugyanis ide állami ösztöndíjas, nappali tagozatos osztatlan jogászképzésre 257 felvételiző adta le első helyen a jelentkezését.

Az idei felvételi legnépszerűbb képzéseivel az alábbi cikkünkben foglalkoztunk: