Gigaberuházás indul a pesti Duna-parton: lakások 2 millió forint feletti négyzetméteráron

  • adozona.hu

Több mint 400 milliárd forintból épül fel a Marina City, a főváros új, Duna-parti városnegyede, amelyet a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia fejleszt; a beruházás alapkövét ma tették le.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Cordia az Újpesti-öböl partján, egy 14 hektáros, évtizedek óta elhanyagolt, rozsdaövezeti terület revitalizálásával hozza létre a Marina Cityt, ahol a tervek szerint a következő években több ütemben több mint 2500 lakás épül fel.

A fejlesztés részeként 90 ezer négyzetméternyi, mindenki által látogatható, autómentes, parkosított környezetet alakítanak ki, amely számos szabadidős és sportolási lehetőséget kínál majd. A projekten belül ezt a zöldterületet, valamint a fejlesztéshez kapcsolódó 1,2 kilométeres, Duna-parti multifunkciós, nyitott sétányt a társaság 20 milliárd forint közcélú beruházás részeként alakítja ki.

A terület teljesen autómentes lesz: nem csak a garázs területét, hanem a kiszolgáló funkciókat ellátó járművek útvonalát (kukásautó, költöztető, ételfutár) is a felszín alá viszik.

A beruházás részeként a Cordia egy különleges árvízvédelmi rendszert is kialakít a területen.

Arra is kitértek, hogy a Marina City fejlesztésében meghatározó a fenntarthatóság és az energiahatékonyság. Az épületek hőenergia-szükségletét hőszivattyúk fedezik, így nincs szükség sem földgáz, sem távhő használatára, a lakóházak tetejére pedig napelemrendszert telepítenek.

A Marina City mindegyik lakása okosotthon lesz, amely alapfelszerelésként tartalmazza egyebek mellett a mobiltelefonos applikáción keresztül vezérelhető hűtés-fűtés okosvezérlését. Mindennek köszönhetően a projektben épülő lakások fűtési, hűtési és melegvíz-előállítási energiaköltségei – jelenlegi árakon – várhatóan nem haladják majd meg az évi 1000 forintot négyzetméterenként.

Az új városnegyed területén felépül egyebek között egy óvoda, valamint a főváros legnagyobb, közösségi funkciókat ellátó létesítménye is, amelyben fitness- és wellnessközpontot is kialakítanak.

Mivel a fejlesztés rozsdaövezetben található, ezért az itt épülő lakásokra alkalmazható a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs, amelynek az összegét a vásárlók vissza is igényelhetik – olvasható a Cordia közleményében.

Futó Gábor, a Futureal-csoport társalapítója a rendezvényen elmondta, hogy a Cordia, illetve a Futureal-csoport alapítása óta elkötelezett az elhanyagolt városnegyedek megújítása iránt. A Corvin Sétány mellett a nevükhöz fűződik a Dél-Buda Városközpont fejlesztése, ahol Magyarország első okos bevásárló- és szórakoztatóközpontját, az Etele Plazát és a Budapest One irodaházat építették fel. Külföldön szintén több városnegyed-revitalizációs projekten dolgoznak.

Földi Tibor, a Cordia International igazgatóságának elnöke közölte: a Marina City koncepciójának kidolgozásakor a közösségi és közterületek maximalizálására törekedtek, amit 45, illetve 65 méter magas épületek építésével akarnak elérni, így a területnek csak körülbelül a 30 százalékát építik be. Hozzátette, hogy a Marina City az első két ütemével és a közfejlesztésekkel a következő két évben csaknem 50 milliárd forintnyi megrendelést biztosít a magyar építőiparnak.

Az előértékesítési kampány fogadtatása rendkívül pozitív volt, az első ütem lakásainak csaknem 50 százaléka már gazdára talált. Hamarosan elindítják a fejlesztés második ütemében épülő lakások értékesítését is.

Görög Áron, a Cordia értékesítési igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az első ütemben épülő 178 lakásból már körülbelül 90-et értékesítettek, az átadás 2026 nyarán várható. A lakások átlagos négyzetméterára 2 millió forint felett mozog.

A rendezvény végén Futó Gábor, Földi Tibor és Tóth József, a XIII. kerület polgármestere közösen helyezték el a Marina City alapkövét.

A Cordia az egyik legnagyobb lakóingatlan-fejlesztő és -befektető vállalatcsoport Európában, amely Magyarország, Lengyelország, Románia és az Egyesült Királyság újlakás-kínálati piacainak közép- és felső közép szegmensében van jelen, továbbá pilotprojektekkel rendelkezik Spanyolországban is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bejelentett részesedés eredménytartalék terhére

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pótbefizetés visszafizetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink