“Váltsuk le a vezetést!” – mondta Orbán Viktor

0
200
Facebook

Nem a tükörbe nézve adta ezt elő a magyar miniszterelnök levonva a mérsékelten sikeres nemzeti együttműködési rendszer tizennégy évének tapasztalatait, hanem Brüsszelben azon a konzervatív konferencián, melyet az MCC szervezett – feltehetően a magyar kormány pénzén, és amely csak nagy nehezen talált magának helyszínt a belga fővárosban, ahol az Európa ellenes szélsőjobb nem épp népszerű.

Semmi sem zavarta Orbán Viktort, aki vígan előadta, hogy

“Nyugaton egyre nagyobb az elnyomás!”

– közben pedig vígan paktál Putyin orosz elnökkel, akinek ellenfelei kiesnek az ablakon, lelövik vagy megmérgezik őket. A fiatal Orbán Viktort még zavarta ez hiszen a Fidesz a tovarisi konyec jelszóval kampányolt 1990-ben, de a miniszterelnök immár a Nyugat ellen folytat szabadságharcot.

“Ma a fő kérdés a szabadság” – harsogja Orbán Viktor, akinek rendőrállamát oly avatott szakemberek irányítják mint Rogán Antal vagy Pintér Sándor.

“Akik szeretik a szabadságot azoknak egyesülniük kell” – fogalmazta meg európai programját a magyar miniszterelnök. Mégis mire egyesüljön a szélsőjobb, amelynek kritikája Brüsszel ellen irányul? Bírálatból nem élünk meg – döbbent rá Giorgia Meloni, aki már több mint egy éve Olaszország miniszterelnöke. A szélsőjobboldali politikus, akinek esze ágában sem volt elmenni Orbán brüsszeli rendezvényére, gazdasági tanácsadóként Mario Draghi ex miniszterelnököt alkalmazza, aki jelenleg egy versenyképességi jelentésen dolgozik az Európai Unió megbízásából. Kedden előadta elképzeléseit, amelyek pontosan az ellentétét jelentik Orbán Viktor szuverenista szövegének, melynek a globális gazdaságban az égvilágon kívül semmi értelme sincsen.

Egységes európai piac kell!

Ezt hangsúlyozta Mario Draghi, aki korábban az Európai Központi Bank vezetője volt. Rámutatott arra, hogy az Európai Unió két fő vetélytársa: az USA és Kína azért sikeresebb a globális versenyben, mert ki tudja használni hatalmas méreteit. Európában pedig továbbra is 27 állam vezetői hoznak döntéseket, és nem használják ki azokat az előnyöket, melyek abból adódnának, hogy az Európai Unió piaca nagyobb mint az Egyesült Államoké: 450 illetve 335 millió lakos.

“A Biden kormányzat intenzív iparpolitikát folytat, nagy állami pénzekkel támogatja azt miközben protekcionista eszközökkel védelmezi az USA piacát. Ez csábítja az európai ipart is”

– hangsúlyozta Mario Draghi, aki hasonló méretű európai Industrial Dealt szeretne hiszen enélkül Európa végképp lemarad az USA és Kína mögött.

“Egyedül nem megy, közös európai erőfeszítések kellenek”

– hangsúlyozta Draghi, aki rutinos rókaként nem beszélt arról, ami ezt akadályozza. A tagállamok féltékenyen őrzik a saját kasszájukat, és nemigen akarnak közös európai kasszát. A Németország által vezetett fukar csapat semmiképp sem akar új közös hitelfelvételt. Amelyet viszont Paolo Gentiloni olasz pénzügyi biztos szorgalmaz Brüsszelben – Mario Draghi támogatásával. A háttérben egy Macron – Meloni paktum áll, amely nagyon is szeretne újabb közös hitel felvételt hiszen a 750 milliárdos helyreállítási alapból ők kapták a legtöbbet: Olaszország több mint 200 milliárd eurót.

Az Európai Unióban mindenki más is csinos összeget kapott a helyreállítási alapból: személyesen Ursula von der Leyen nyújtotta át a borítékot. Legutóbb Lengyelország nevében Donald Tusk is átvehette az eurómilliárdokat. Magára maradt Orbán Viktor, a bánatos lúzer, aki cserében kampány táblára tűzte fel Ursula von der Leyent. Ez poénnak is gyenge, és semmiképp sem pótolja az eurómilliárdokat.

Ursula von der Leyen elmondta: hajlandó együttműködni Giorgia Melonival, aki támogatja Ukrajnát, Orbán Viktorral viszont nem, mert ő Putyin oldalán áll Ukrajnával szemben.

Miért paktál a “szabadságharcos” Orbán Putyinnal?

“Nem akarunk közös határt Oroszországgal. Tiszteljük Ukrajna szuverenitását és nemzetközi jogait. Ukrajna orosz megszállása ellenkezik a nemzetközi joggal, de Ukrajna jelenleg a Nyugat protektorátusa”- mondta Orbán Viktor Brüsszelben.

“A Nyugat ezt a saját háborújának tartja, de meghalni nem akarnak. Mi a háború oka? A NATO tagság kérdése. Az oroszok ragaszkodnak ahhoz, hogy legyen ütköző zóna Oroszország és a NATO között. Ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren”

– jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Orbánnak tisztában kell lennie azzal, hogy a szembenállás Washingtonnal és Brüsszellel nem sokat hoz a konyhára miközben Meloni asszony éppúgy barátkozik Bidennel mint Trumppal, jóban van Ursula von der Leyennel éppúgy mint Orbán Viktorral. Machiavelli hazájában még tudnak politizálni…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .