Techtogether Cseh és horvát versenyeken méretteti meg magát a BME Motorsport

Cseh és horvát versenyeken méretteti meg magát a BME Motorsport

Rezi-Kató Eszter | 2024.04.17 16:17

Cseh és horvát versenyeken méretteti meg magát a BME Motorsport

Fotó: BME Motorsport / Facebook

A közelgő Techtogether kapcsán kérdeztük a BME Motorsport csapatát az idei tervekről, valamint arról, hogy egy tagfelvétel alkalmával milyen kritériumoknak kell megfelelnie a leendő csapattagnak. Az autopro.hu-nak Pogonyi Márton, a marketing és szponzorcsapat tagja mesélt a részletekről.

- Januárban részt vettetek a versenykvalifikációs kvízen, ahol elértétek a szükséges pontszámot ahhoz, hogy szabadon választhattatok, mely versenyeken szeretnétek indulni. A versenyek kiválasztásakor milyen szempontokat mérlegeltek?

- Természetesen, ahogy az összes többi versenycsapatnak, úgy nekünk is a legnagyobb motiváció a győzelem. Azonban mi itt a BME Motorsportnál úgy gondoljuk, hogy a siker úgy a legédesebb, ha nem adják könnyen. Így a versenyek kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a kompetitív CV (belső égésű autók) mezőny megléte volt. Szerettünk volna a legjobbak ellen versenyezni és megmutatni, mire is vagyunk képesek, és erre szerencsére a remek kvízeredményeknek köszönhetően lesz is lehetőségünk!

Már évek óta szívesen járunk a cseh és a horvát versenyekre. Mindkét versennyel nagyon jó tapasztalataink vannak, és idén mindketten segítették a regisztrációs folyamatot valamilyen módon. Így úgy döntöttünk, hogy 2024-ben is visszatérünk ezekbe az országokba. Valamint idén először részt veszünk a nagynevű osztrák versenyen is.

- Képviseltétek a csapatot, illetve a BME-t az Educatio kiállításon is. Mit láttatok, sok fiatalt sikerült meggyőznetek, hogy csatlakozzanak majd hozzátok?

- Szerencsére azt mondhatom, hogy igen! Szerintem nyugodtan állíthatjuk, hogy aki a BME standját meglátogatta, az hozzánk is eljutott. A mérnök tanulmányokra készülő középiskolások kifejezetten nagy érdeklődéssel szemlélték az autónkat. Rengeteg szakmai kérdésük volt, illetve sokan érdeklődtek már ott a kiállításon a csapatba való jelentkezésnek és felvételinek a menetéről. Szóval ebből bátran következtethetünk arra, hogy ezek a jövőbeli hallgatók komolyan érdeklődnek a BME Motorsport iránt.

Ezenfelül odajöttek hozzánk olyan diákok is, akik már ismertek bennünket és tudták, mi is az a Formula Student. Közülük sokan mondták, hogy kifejezetten miattunk szeretnének BME-sek lenni. Ezt nagyon jólesett hallani, és innen is köszönjük, hogy ennyien érdeklődtök a csapatunk iránt! Reméljük, hogy szeptemberben már csapattagként találkozhatunk ezekkel a lányokkal és fiúkkal!

- Milyen kritériumoknak kell megfelelnie a leendő csapattagnak?

- Röviden: legyél érdeklődő, szorgalmas és megbízható!

Ha viszont pontosabban szeretném megfogalmazni a dolgot, akkor inkább azt mondanám, hogy szakmai szempontból a tapasztalat nem alapfeltétel, de persze nagyon jól jöhet. Nagyon sok olyan helyzet és munkafolyamat merül fel, akár a tervezés, akár a gyártás, akár a versenyeztetés folyamán, ami elég egyedi, így senkitől nem várható el az, hogy előzetes tapasztalattal rendelkezzen ilyen helyzeteket illetően. Itt olyan dolgokra gondolok, mint például a szálerősített kompozitokkal való munka, egy GSX-R600-as blokk szerelése, vagy hasonlók.

Rengeteg olyan alkatrész van az autón, amik szinte semmilyen háztartásban nem találhatóak meg, így otthon az egyetem előtt nagyon ritka az, hogy már bárkinek is tapasztalata legyen velük. De még az egyetemi laborok alatt is ritkán kerülnek ezek elő, így nem várhatjuk el senkitől, hogy tudjon velük bánni. A csapat kicsit erre is való, hogy olyan gyakorlati tapasztalatokkal lássa el a tagjait, amelyekhez másképp nem juthatnának hozzá, és ők ezáltal is előnyösebb helyzetbe kerüljenek akár az egyetemi tanulmányaikat, akár a munkaerőpiacot tekintve.

Ezenfelül pedig csak annyit mondanék az új jelentkezőknek, hogy legyetek lelkesek, nyitottak és érdeklődőek! A csapatnál tiszteletben tartjuk azt, hogy a tagjainknak a Motorsport mellett más kötelezettségei is vannak, és a feladatvállalást is e szerint kérjük számon mindenkin. Annyi időt fordítasz a csapatra, amennyit az adott időszakban csak tudsz, vagy szeretnél, de fontos az, hogy az elvállalt feladatodat lelkiismeretesen végezd el! Mi e szerint a felfogás szerint dolgozunk.

- Mivel készültök a Techtogether versenyre?

- A Techtogether minden évben fontos részét képezi a szezonunknak. Ilyenkor általában a cégek által hirdetett versenyszámok szakterületei szerint csoportokba osztjuk a csapattagjainkat. Van olyan versenyszám, amely inkább az elektrós, van amelyik inkább a motoros és olyan is, ami inkább a kompozitos mérnökeinket mozgatja meg jobban. De akadnak olyanok is, amire a gazdasági területen tanuló csapatagjaink a legalkalmasabbak. Szeretnénk annyi versenyszámban győzelmet elérni amennyiben csak lehet, és ezáltal bebiztosítani egy jó helyezést az összesített versenyben is.

Úgy gondoljuk, hogy a Tectogether a versenyzés mellett a kapcsolattartás szempontjából is egy remek lehetőség a résztvevők számára. Sok, már meglévő szponzorunkkal van lehetőségünk itt találkozni. Beszélgetni velük és beszámolni nekik a csapat szezonjának jelenlegi helyzetéről, vagy mesélni egy kicsit a jövőbeli terveinkről. Emellett a rendezvény arra is remek lehetőséget biztosít, hogy új támogatókat szerezzünk.

Ezért a remélhetőleg kimagasló versenyeredmények mellett, szeretnénk egy informatív és megnyerő standdal is készülni az eseményen résztvevőknek, ahol akár az autónkat is láthatják!

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink