szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elfogadása után ez lehet a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye.

Második olvasatban is elfogadták a dohánytermékek vásárlásának fokozatos betiltásáról szóló törvénytervezetet az Egyesült Királyságban – írja az MTI.

Az általános vita után megtartott kedd éjszakai szavazáson az alsóház 383 képviselője voksolt a tervezetre 67 elutasító szavazat ellenében. Bár az indítványról még sok döntésnek kell megszületnie, a végleges jóváhagyás szinte biztosra vehető, mivel a tervezetet a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt teljes egészében támogatja.

A jelenlegi brit szabályozás, ahogyan Magyarországon is, csak 18 éven felülieknek engedélyezi a dohánytermékek árusítását.

Rishi Sunak miniszterelnök 2023 őszén terjesztette elő annak a törvénynek a tervezetét, ami megtiltaná a 2009. január 1-je után születetteknek a dohánytermékek vásárlását 18 éves kor fölött is. Ezzel a tervezett jogszabály folyamatosan növelné egy-egy évvel azoknak az alsó korhatárár, akik nem juthatnak legálisan dohánytermékhez.

Amennyiben véglegesen is elfogadnák a törvényjavaslatot, akkor a most 14-15 éves korosztály soha nem vásárolhatnak törvényesen dohányárut az Egyesült Királyságban. Hosszú távon így az egész lakosságra kiterjed majd a forgalmazási tilalom.