szerző:
Tetszett a cikk?

A cég azt követően írta át a honlapját, hogy az azon szereplő információra több sajtótermék is hivatkozott. Miután ez kiderült, még több dolgot átírtak.

Egészen furcsa változtatások jelentek meg a Mészáros Lőrinchez köthető vadászcég, a Vért Vadászati Kft. honlapján szerda délelőtt. A cégről még kedden írta meg Hadházy Ákos országgyűlési képviselő posztjára hivatkozva több hazai portál, hogy vendégei szűk területen vadászhatnak nagyvadakra. A poszt és az azt átvevő cikkek 8 hektáros területről szóltak, a Mészáros Csoport azonban kedd este felháborodott hangvételű sajtóközleményben jelezte, hogy valójában 48 ezer hektáros terület áll a cég rendelkezésére, amelyből közel 1000 hektár az érintett Vérti Vadaskert területe. Mivel ekkor tényleg ez szerepelt a cég honlapján, cikkünket frissítettük.

Szerda reggel ugyanakkor kiderült, hogy a honlapon korábban valóban 8 hektár szerepelt, ezt csak azután írta át a cég, hogy az információ megjelent a hazai sajtóban – a változást a 444 szúrta ki. A portál képernyőfotókkal is alátámasztotta, hogy kedd reggel még a cég szerint pontatlan információ szerepelt a honlapon. Ennek ellenére a Vért Vadászati Kft. perrel fenyegette azokat az újságokat, amelyek átvették azt.

Szerda délelőtt, már a 444 cikkének megjelenését követően, a vadászcég honlapján található térképen a Vérti Vadaskert (amely itt nem vadaskertként, hanem nagyvadas területként szerepel) területe 900 hektárról 1000 hektárra változott, miközben a vadaskert saját aloldalán még mindig 900 hektár szerepelt. Az InternetArchive-on egy kedd délután 4 óra utáni verzió is el van mentve a honlapból, így ezzel vetettük össze a szerda délelőtti állapotot, hogy kiderítsük, mit változtattak azon. Több érdekességet is találtunk.

— gallery control —

A térképen látszólag a kis, narancssárga pöttyök adott ingatlanokat, a sárga pontok a nagyobb kiterjedésű területeket (például a vadaskerteket) jelzik. A legszembetűnőbb változás, hogy a honlapon található térképről két narancsszínű pötty – a Szekér Csárda és az Alcsútdobozi Vadászház – egyszerűen eltűnt, igaz, a vonatkozó aloldalak a cikk írásának időpontjában még elérhetők (itt és itt). Egy másik a Vérti Vadászházat fedi, a felugró ablak már kedd délután is pontatlan koordinátákat tartalmazott (a hosszúsági fok helyére látszólag a szomszédos vadaskert szélességi foka került, az eredmény az orosz–kazah határ közelében található Harabali környéke), ezt nem javították ki, ellenben odaírták, hogy „4300 hektár”, ami értelmezhetetlen egy vadászház esetében.

— gallery control —

A többi vadászterület pontos méretét is feltüntették a szerda délelőtti változtatások során, a Bélmegyeri Vadászterület eszerint 4300 hektár (minden bizonnyal ez került véletlenül a Vérti Vadászházhoz is), Fábiánsebestyén pedig 6200 hektár területű. A térképen korábban sem szerepelt a Lajta-Hanság Vadászház, csupán a Lajta-Hanság Vadászterület, előbbit most a szálláshelyeket bemutató részről is törölték a honlapon.

A térképen jelölt területek összege így már tényleg a cég által is közölt nagyjából 48 ezer hektárnak felel meg (ha nem vesszük hozzá a 4300 hektáros vadászházat), az azonban nem tiszta, hogy a mostani információk már a valóságot tükrözik, vagy tovább frissítések várhatók a honlapon, hiszen bizonyos információk (lásd Vérti Vadaskert 900 vagy 1000 hektáros területe) továbbra is ellentmondanak egymásnak.

A Mészáros Csoportot e-mailben kerestük, hogy megtudjuk, miért most módosították a honlap tartalmát, és korábban miért szerepeltek valótlan vagy hiányos információk azon, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.