:

Szerző: Koi Tamás

2024. április 17. 13:13

Elsőként demózott 6 GHz-es mobilhálózatot a 4iG

Még az 5G-s fejlesztések sem értek be teljesen hazánkban, de a piaci szereplőknek már előre kell tekinteniük az újabb generációk - és spektrumok - irányába. A Vodafone tulajdonosa, a 4iG Csoport hazánkban elsőként igyekezett bizonyítani, hogy már rálépett erre az útra.

Elsőként demózott a nyilvánosság előtt 5.5G-s (5G Advanced) mobilhálózati elérést a 6 GHz-es frekvenciasávon Magyarországon a 4iG Csoport, mely tavaly év elején lett a Vodafon Magyarország többségi tulajdonosa, egy évvel korábban pedig a Digi Távközlési Kft-t vásárolta meg előző tulajdonosától.

A cég jelenleg is a Vodafone műszaki és ügyviteli hátterendszereinek átadás-átvételi folyamatának kellős közepén jár, a ma kiadott közleményében ugyanakkor hangsúlyozta a további technológiai fejlesztések iránti elkötelezettségét. Ennek része, hogy a régiós szereplők közül elsőként demózta a technológiában, illetve a polgári célú, licencelhető spektrumok közé csupán tavaly év végén bevont 6 GHz-es sávban és az 5G Advanced technológiában rejlő lehetőségeket a BME VIK laboratóriumában.

4ig6ghz

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 6 GHz-es spektrum bevonásához ugyanakkor egyrészt szükséges a meglévő bázisállomások fejlesztése úgynevezett ELAA, azaz Extra Large Antenna Array antennatechnológiát használó rádiós antennákkal, másrészt a szakhatóságnak értékesítenie kell a 6 GHz-es sáv erre kijelölt, összesen  nagyjából 700 MHz széles blokkjait (ún. felső 6 GHz-es sáv).

A jelenleg demózott technológia éles, kereskedelmi üzembe állítása ezért optimista becslések szerint is legkorábban 3-5 éves időtávlatban várható.

A 6 GHz-es sávban egyébként a demók és a korábbi számítások alapján a C-sávhoz (3,5 GHz) képest jelentősen nagyobb, akár tízszeres adatátviteli sebesség is elérhető. Eközben az ELAA rendszernek köszönhetően a 6 GHz-es spektrumon a hálózati lefedettség gyakorlatilag megegyezik a 3,5 GHz-es hálózat fedésével, ami azt jelenti, hogy az ultragyors infrastruktúra továbbra is elsősorban a sűrűn lakott településeken élők számára lesz majd elérhető. 

A 4iG Csoport demója a Vodafone-nal évtizedes partneri kapcsolatban lévő Huawei Technologies berendezésein futott, melyek részben a Vodafone kereskedelmi 5G-s hálózatában is megtalálhatók. A maghálózati réteget egyébként egy szoftverfrissítéssel kompatibilissé lehet tenni az 5.5G szabvánnyal, ami ma már az összes beszállító modern berendezéseire jellemző, így pl. a Yettel Magyarország ZTE-alapú modernizált hálózata is szoftveresen 5.5G-képessé tehető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 11:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.