A francia Vinci Airports megállapodást kötött az Edinburgh Airport 50,01 százalékos részesedésének megvásárlásáról, bővítve egyesült királyságbeli portfólióját.

Újabb brit repülőtérrel bővíti portfólióját francia infrastruktúra-üzemeltető Vinci, a közlemény szerint mintegy 1,27 milliárd font értékben 50,01 százalékos részesedést szerez az edinburgh-i repülőteret tulajdonló vállalatban.

A tranzakció várhatóan 2024 nyarán, a hatósági jóváhagyások megszerzése után zárul le, a közlés szerint a légikikötő menedzsmentje a helyén marad.

A 49,99 százalékos részesedés a céget 2012 óta birtokló Global Infrastructure Partners (GIP) vállalatnál marad.

Forrás: Edinburgh Airport

A tavaly 14,4 millió utast kiszolgáló repülőtér az akvizíció után is fenntartja az összeköttetések bővítésére és a kereskedelmi tevékenység fejlesztésére irányuló stratégiáját, miközben a Vinci Airports nemzetközi szakértelmét kihasználva gyorsítaná a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, és folyamatosan fejlesztené az utasoknak nyújtott szolgáltatásokat – olvasható a tájékoztatóban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Vinci Airports és a GIP stratégiai partnersége 2019-re nyúlik vissza, amikor a francia cég többségi részesedést szerzett a londoni Gatwick repülőtérben. A cég emellett a belfasti repülőtérben is többségi részesedéssel rendelkezik.

Korábbi közlések szerint a Vinci Airports lesz a magyar kormány partnere a budapesti repülőtér visszavásárlásánál, a francia vállalat a legutóbbi információk alapján 20 százalékos tulajdont és az üzemeltetési jogokat kapná meg, míg az állam a Budapest Airport 80 százalékos részesedéshez jutna, amely később egy katari befektető belépésével 51 százalékra olvadna. Azt egyelőre nem tudni, hogy a katari tulajdonszerzés a részvények eladásával vagy a 3-as terminál finanszírozásának fejében történik-e.