szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Havi 2,3 millió forintot keresett egy kváziállami cégnél Barta-Eke Gyula, akit azzal vádolnak, hogy darabonként 3 millió forintért „intézte” az előminősítési tanúsítványokat uniós pályázatokhoz.

Távozott posztjáról Barta-Eke Gyula, aki a Palkovics László volt miniszter irányítása alatt álló Autóipari Próbapálya Zala Kft. cégvezetője volt – írja a vállalat cégbírósági dokumentumai alapján a 24.hu. Barta-Eke azután mondott le az államtól több más céggel együtt a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány alá kiszervezett társaság vezető posztjáról, hogy vesztegetés elfogadása és befolyással üzérkedés miatt vádat emelt ellene az ügyészség.

A március 13-ai hatállyal leköszönt cégvezető havi bruttó 2,3 millió forintos fizetéséről, az évi 450 ezer forint keretösszegű SZÉP-kártyáról és gépkocsihasználatról mondott le a távozásával.

Barta-Eke Gyula 2019 és 2022 közt a korábban Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozó IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-t vezette. E minőségében ő volt az, aki egyes EU-s pályázatokhoz az előminősítési tanúsítványt kiállította. A vádirat szerint Barta-Eke Gyula a tanúsítványok kiállításáért cserébe egyenként hárommillió forintot kért a pályázóktól.

Félszázan a vádlottak padján a 25 milliárdos korrupciós perben: Varga Mihály volt helyettes államtitkára is börtönbe kerülhet

Minisztériumi tisztviselőkre kér letöltendő börtönt az ügyészség, mert a vádak szerint kenőpénzért cserébe EU-s támogatások elnyerésében működtek közre. Egykori helyettes államtitkár államtitkár is ül a vádlottak padján, a 24.hu által közzétett vádiratból pedig kiderül, hogy ő volt „Kékszakáll”.

Ezenkívül a vádak alapján azt is vállalta, hogy a Pénzügyminisztériumban meglévő kapcsolatán keresztül elintézi, hogy az általa kiadott IFKA előminősítési tanúsítvány megszerzését követően a benyújtott támogatási kérelmeket a PM pozitívan bírálja el, és azok támogatást kapjanak. Ez utóbbi közbenjárásért a vádiratban foglaltak szerint a támogatási összeg 4 százalékának megfelelő összegű készpénz kifizetését kérte, amit több alkalommal meg is kapott. A vádak alapján Barta-Eke többször kapott tízmillió forintot meghaladó csúszópénzt, ezért az ügyészség 124,5 millió forint erejéig kért vagyonelkobzást vele szemben, valamint öt évre börtönbe küldené.