Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás kezdődött, sok helyen havas a táj Európában

2024.04.16. Bata Attila

Úgy tűnik, hogy nem véletlenül nevezik sokan az áprilist szeszélyesnek, hiszen ezúttal is rászolgált a nevére. A hónap első felében sorra dőltek meg a napi melegrekordok, majd a hétvégi nyári hőmérsékletek után rövid idő alatt 15-25 fokot csökkent a hőmérséklet. Van, ahol közel harmincat!
Les Gets Franciaország, webkamera a síterepen 1810 méteren
Les Gets Franciaország, webkamera a síterepen 1810 méteren
Havazás kezdődött az Alpokban, azonban ezúttal Európa számos országából, köztük hazánkból is, érkeztek jelentések havazásról. A télies időjárás a hegyekben egész héten kitart, bár nehéz megjósolni a várható hómennyiségeket, április második feléhez képest tekintélyes adag érkezhet a következő napokban.

Az első hullám már elkezdődött. Franciaországban csütörtökig 30-60 cm várható 2400 méter felett, de 1400 méter környékén is 5-15 cm összefüggő hóréteg alakulhat ki. A szomszédos Svájc francia határhoz közeli hegyeiben ma estig 10-20 cm hullott 1800 méter felett, ehhez jöhet még szerda estig további 20-50 cm. Majd csütörtökről péntekre további 15-40 cm friss hó, de ekkor a havazás határa már 500-800 méterre süllyedhet. A havazás tehát több hullámban érkezik, a „leghavasabb részeken” a heti friss hó mennyisége megközelítheti az egy métert a Nyugati-Alpokban.
Tarvisio, Olaszország, kb. 10 cm hó
Tarvisio, Olaszország, kb. 10 cm hó
Ma havazott Olaszországban és Ausztriában is. A karintiai részeken 10-20 cm hó hullott. A havazásból jutott Szlovéniába, például Mariborban a városban is hullottak a hópihék. Az alábbi videót például Horvátországban készítették, Zágrábtól északra kb. 350 méteres magasságban így kezdődött április második fele.
Mai felvétel. Zágrábtól északra, Gornje Jesenje település, kb. 350 méter magasan.
Ahogy a hazai meteorológiai oldalakon is láthattunk, a nyugati határszélen, Írott-kőn vékony rétegben összeállt a hó.
Írott-kő környékén (Kép: HungaroMet Nonprofit Zrt.)
Írott-kő környékén (Kép: HungaroMet Nonprofit Zrt.)
Sokakat a kontraszt lepett meg. A francia hegyi üdülőhelyen, Chamonix-ban vasárnap 27,8 fokkal megdőlt a helyi április melegrekord, majd ma reggel 3,6 fokot mértek az 1042 méteren található állomáson. A karintiai Villach (493 méter) még nagyobb eltérést mutatott. Vasárnap 30,9 fokkal megdőlt a tartományi április melegrekord majd 48 órával késóbb a hőmérséklet alig lépte át a nulla fokot és havazott a városban és a környékén. Villachban kora este 4 cm vastag havat mértek, a Loibl-hágónál (1367 m) már 20 centimétert!

Szlovákiában is lehűlés vetett véget az áprilisi nyárnak. Kb. 1400 méter felett már havas tájat mutattak a webkamerák, azonban még csak kisebb mennyiség hullott. Itt a következő napokban kell több hóra számítani a hegyekben, azonban havazás előfordulhat az északi rész magasabban fekvő településein is.

A havazás tehát folytatódik, a következő napokban beszámolunk a hóhelyzetről, különös tekintettel a még üzemelő szlovák, osztrák és egyéb alpesi síterepekre.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.