szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gellért Dorottya és Ionescu Raul idén a Friss Hús filmfesztivál által bemutatott fiatal színész, akikre érdemes lesz odafigyelni.

Idén is megrendezik a Friss Hús nemzetközi rövidfilmfesztivált, május 30. és június 5. között a Puskin moziban. A Friss Hús 2022 óta minden évben két olyan fiatal színészt mutat be, akikre érdemes odafigyelni:

idén Gellért Dorottya és Ionescu Raul a két Friss Csillag. 

A Friss Hús szervezőinek célkitűzése, hogy a fesztiválon a filmrendezők mellett más tehetségeknek is teret adjanak, akik fontos részt vállalnak a filmek elkészítésében. Ezért hozták létre a 2022 óta létező Friss Csillag nevű programot, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet – áll a fesztivál közleményében. A korábbi évek Friss Csillagai Nagy Katica és Váradi Gergely (2022), illetve Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz (2023) voltak.

Gellért Dorottya és Ionescu Raul
Hirling Bálint

A Friss Csillag a pályájuk elején járó, ám már komolyabb eredményeket elért művészekre fókuszál. A program segíti a kiválasztott színészeket az előttük álló feladatokban, például karrierjük tervezésében. A fesztivál ideje alatt a programhoz kapcsolódó beszélgetések bemutatják a színészi lét mindkét oldalát: a rivaldafénnyel, korai hírnévvel járó sikerek melletti bizonytalanságot, illetve a sikerekhez vezető kemény munka legfőbb állomásait.

Gellért Dorottya jelenleg az SZFE végzős hallgatója Novák Eszter és Selmeczi György zenés színművész osztályában. A vizsgaelőadások mellett az Örkény Színház Bűn és bűnhődés című előadásában is látható. Szerepelt Bagossy Júlia A kutyák nem esznek füvet és Öcsi című filmjeiben, illetve Vermes Dorka első nagyjátékfilmjében, a Velencében bemutatott Árniban is.

„Bármilyen szerepet szívesen rábíznék Dorkára. Kevés ilyen szövetség jut egy rendezőnek és hálás vagyok érte. Ért és érteni akar, ugyanakkor kritikusan áll a dolgokhoz. Főnixmadár módjára képes alámerülni és újjászületni az érzelmekben, a jelenben él. Sokat tanultam tőle a jelenről. Azt is szeretem, hogy sose hagyja kétségek között a rendezőt. (…) Képes csúffá változni, vagy érzékivé, amire épp szükség van. Mindeközben jól rálát a dolgok intellektuális, ízlésbeli szempontjaira is. Szerencsés vagyok, hogy végigkövethettem, ahogy egy izgalmas idegrendszerű fiatal lány nővé válik és hivatása lesz a színészet” – mondta Bagossy Júlia, az Öcsi és A kutyák nem esznek füvet rendezője a hvg.hu-nak.

Gellért Dorottya: Van valami megnyugtató abban, hogy minden elmúlik

Öt évvel ezelőtt bemutattuk a legmenőbb fiatal magyar színésznőket, de azóta annyi friss tehetség bukkant fel, hogy muszáj volt indítanunk egy újabb listát. Kik azok a huszonéves színésznők, akik az utóbbi években észrevetették magukat filmekben, sorozatokban, és már nem kell sok hozzá, hogy széles körben is ismertté váljanak?

Ionescu Rault Füzes Dániel Hogy ne győzzünk című filmjéből ismerheti a Friss Hús közönsége, de szerepelt már többek között nemzetközi produkcióban (Bécsi vér), a Nemzeti Színház Kurázsi mama és gyermekei előadásában, és látható SZFE-vizsgarendezésekben (Mithridatész halott?, Puszták népe) is. A fiatal színész jelenleg a Kaposvári Egyetem színművész szakán negyedéves hallgató.

„Raulban először az arca fogott meg. Megvolt benne minden, ami a karakterhez szükséges volt – keménység és kellő sunyiság, de mindeközben a szemében megbújt egy mély érzésű szív ígérete is. A forgatás során kiderült, hogy milyen elképesztően fegyelmezett és felkészült. Már akkor érződött, hogy finom színészi játékának köszönhetően hamarosan többször fogjuk látni a nagyvásznon. Örülök, hogy mindezek mellett jó barátomnak is szólíthatom” – mondta róla Füzes Dániel.

Az idei Friss Csillagokkal személyesen is lehet majd találkozni a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon.