eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Nyitókép: Unsplash

Emiatt kúszik újabb és újabb rekord felé az arany ára

Mióta az év elején áttörte az arany ára az unciánkénti kétezer dolláros plafont, azóta is tendenciózusan emelkedik.

Az arany év eleje óta tartó menetelése múlt héten is folytatódott, és egy tiszavirág életű korrekció után újabb rekordmagasságokat ért el - írja a VG.hu.

Az arany árának emelkedését részben a kamatvágási várakozások átárazása, illetve a kínai intézményi befektetők vásárlási kedvének növekedése okozza. A kockázati kitettség csökkenését láthatják a befektetők az aranyban, miközben az amerikai munkaerőpiaci adatok kiárazták a vártnál korábbi jegybanki kamatvágást a piacról.

Vagyis az arany ebben az évben ismét egyfajta menekülési eszközt jelent azon befektetők számára, akik drágállják a kötvényeket és a részvényeket.

Azonban, mint írják, további, strukturáltabb tényezők is fokozzák az arany iránti kereslet élénkülését.

Úgy tűnik, egyre több országban elkezdték aranyra cserélni az amerikai kincstárjegyeket. Bizonyos piaci szereplők, például Kína, geopolitikai megfontoláson túl az amerikai monetáris politikára való válaszreakcióként is határozhat a dollárkitettség csökkentéséről - írja a lap.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×