Mobilfox pénzszórás és 2okos pólóért sorban állni

Dátum

Megosztás

A hétvégén két megosztó esemény is történt Budapesten. Két, fiatal vállalkozók által gründolt biznisz is kilökte sokaknál az erkölcsi barométert. A hétvégén a TikTok nem szólt másról, mint a két eseményről, illetve a Facebookra és a hírportálokra is átterjedt a téma. Mindenkinek van az eseményről véleménye, könnyű elítélni ezeket a „mai fiatalokat” és megveregetni a vállunkat, hogy a jó oldalon állunk. De lássuk mit kell tudni erről üzletileg, mert miközben sokan azt mondják, hogy a 2okos jobban megoldotta a helyszín biztosítását, közben forgalomban óriási öngólt rúgtak pusztán egy tévedés miatt. Vágjunk is bele!

Figyelem! A cikket cégvezetőknek, vállalkozóknak írjuk. Vállalkozóként nem teheted meg, hogy egy jelenség elemzésnél, ami itt ebben az esetben üzleti vonatkozású is csak saját magadból indulsz ki. Ez az egyik legnagyobb kognitív torzítás, amit sok cégvezető nap mint nap ösztönből csinál és így nem érti meg a vevőit, nem érti meg a munkavállalóit, majd csodálkozik, hogy nem megy a biznisz.

Röviden a mondanivaló:

  • Ugyanezt a marketing hatást más megmozdulással is el lehetett volna érni. A fiatalokat elborította az Amerikából beszívódó trend, hibáztak, de közben üzletileg eredményes megmozdulást csináltak. Idősebb generációnak olaj a tűzre, és itt most kényelmesen véleményt is formálhat (többség egyetért úgy is).
  • A social proof, tömeghatás erős hatással van a sales-re.
  • A 2okos póló piacradobása viszont öngól volt, mert nem készültek „Csibe csoport” mérettel, a célcsoportjuk méretével.
  • A jelenség amit még látunk, hogy Z és alfa generációra még erősebben hat az influencer marketing. Ennek oka az elmagányosodás, hogy jobban kötődnek online, mint az offline ismerősökkel. Ezt tudja kihasználni (gátlástalanul) a piac.

Mobilfox színészi összeveszés aztán pénzszórás

A Mobilfox 10 nappal ezelőtt feltett egy videót, hogy a korábbi videóik szereplője (aki az utca embere interjúkat készítette), Roli „átvette” a TikTok csatorna felett az irányítást. Majd ment a színészi adok-kapok TikTokon, amit egyik oldalról mesterien csináltak, a másik oldalról pedig gátlástalanul a vevők szemébe hazudtak. Persze kérdés ki vette őket komolyan?! A 10-12 éves, aki azt se tudja mi az a cég? Vajon felismeri egyáltalán, hogy egy megrendezett drámát lát? Vagy a 14 év felettiek, akik azért levágták, hogy ez átverés, színjáték? A TikTok 10 napon át a Mobilfox balhétól volt hangos.

https://www.tiktok.com/@mobilfox_official/video/7353332708723936544?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7258193413701715458

Voltak olyan elemek, amit viszont tanítani kellene. A srác a háttérben óriási, akiről senki nem tudja kicsoda és ez viszi előre a posztot (a Balázs Kickses srácra hasonlít, de nem ő az). Sokat nevettem, hogy mennyire apró elem ebben a hackben, de működik.

Még arról is volt videó, hogy a rendőrség előtt van az ugrálós Roli gyerek, mintha ment volna feljelentés, vagy elvitte volna őt a rendőrség. Ez itt már nekem is sok volt.

Majd jött a pénzszórás.

A morális vagy erkölcsi mérce biztos akkorát lengett ki?

Amitől kilenghetett, hogy szétrongyolták a Deák téri virágágyásokat. Miért???? Kellett ez, hogy máshol is szórják a pénzt?

Amiért sokaknál kiverhette a biztosítékot ez az egész az az, hogy

  • Pénz került a kampányba. A pénzszórásra nagyon könnyen rá lehet vágni, hogy miért nem eladományozták. Ez egy kényelmes vélemény, többség mellette van. A pénznek itthon nincs meg kultúrája, nem tudjuk kezelni, nem beszélünk róla, ha valakinek van, az egyből ellopta, mi akarjuk megmondani mit csináljon más a pénzével. Ha pénzről beszél valaki egyből anyagias…
    A Mobilfox esetében a NEM célcsoportnál tehát ez negatívan jött le.
  • Egymást taposták az emberek? Igen, józan ésszel érthetetlen, hogy néhány ezer forintért miért is ment oda bárki. Amerikából jött át most ide ez a trend, a Z generációt ilyennel lehet igazán triggerelni, ők meglépték. Felelős szülőként, felnőttként persze egyből dereng egy West-Balkán tragédia. Nem, ezt a részét nem így kellett volna csinálni. Ha már dobálunk akkor legyen helikopter és vigyük ki a népet egy mezőre (200k-ból megvan).

Persze nincs mentség, hogy fiatalok. Valahogy azt érzem, hogy a csapatban nem volt megkérdezve egy idősebb generációs sem, hogy ezt így csinálják-e. Nehéz úgy pálcát törni a fejük felett, hogy egyébként ha benne vagy, az ötlettől elvarázsolva, akkor hallgatnál-e másra, idősebbek reakciójára, hogy ne, ne csináld.

Ki megy ki egy ezresért? Lehet ez is jó téma. Mindenkit más vezérelt. Egy buli, egy esemény, másnak persze a pénz is a szeme előtt lebegett (Utóbbiak igazán lementek kutyába, el kell fogadni, vannak ilyen emberek).

Megérte? Social proof az a szó, amit most meg kell tanulnod, amit fel kell szedned ebből a jelenségből

Kevin Dillert elértem, aki azt mondta, hogy ma már máshogy csinálná ezt az egészet. Megértem, hiszen bármennyire is szerették volna biztosítani az emberek épségét, nem teljesen sikerült és a virágok sem köszönték meg ezt az akciót. Több mint 30 millió megtekintést értek el 10 nap alatt a TikTokon és ez csak az ő méréseik alapján. Üzleti eredményét 1-2 hónap után tudunk pontosabbat. Ennek oka egyébként az is, amiről majd lejjebb írok, hogy egy ilyen kampány a visszatérő vásárlókra van nagyobb hatással.

30 millió videó megtekintésért 5-8 millió forintot is fizetni kellett volna a TikTokon. A média megjelenések összegét lehet nem számolnám bele, mert az inkább negatív a céget nézve.

Korábbi Mobilfox-os interjú itt: Mobilfox üzleti sztori. Mobiltok piacon több milliárd forint forgalom? Hogyan?

A Mobilfox több mint 4 millárd forintos éves árbevételt tud elérni (Mobilredfox Kft), a marketingben már sok mindent kimerítettek és ahhoz, hogy fenn tudják tartani a marketinget kellenek az új húzások. Ez most nem a legjobban sikerült morális szempontból. A PPC hirdetéseiknél már érthetően sokszor kiégnek a kampányok, ennek az is oka, hogy régóta piacon vannak, és óriási volument adnak el. Máshoz is kell nyúlniuk. A piacon az is idegen lehet, hogy egy kontentre épülő kampányt valósítottak meg és azt kapcsolták össze egy offline eseménnyel.

A sales és a márkaépítés fontos eleme a social proof, ami a legtöbb cég marketingjéből hiányzik. A véleményem alapján ezt más eszközökkel is el lehet érni, nem kell hozzá pénzszórás. A social proof lényegében tömeghatást jelent – az emberek kerülik azokat a helyzeteket, ahol tévedhetnek, ezért ha sok más ember bízik egy brandben, akkor mi is könnyebben megbízunk benne, „ennyi ember nem tévedhet” alapon. Csak a tömeghatás önmagában nem hozza be a vásárlót, de a többi marketing tevékenység hatását támogatja, felerősíti.

Jól jelzi a tömeghatás eredményességét az is, hogy az idősebb generáció hamar rávágja a képeket, videókat látva, hogy „ez a generáció megérett a pusztulásra”. Ők is tömeghatás alá kerültek? Néhány ezer fő már azt jelenti, mindenki „azt csinálja, azt akarja”. Jól figyelj most! Nos igen, ugyanezt lehet használni a cégben is, amikor is kialakul az az érzés az emberekben, hogy de hát mindenki ezt választja, én sem járok rosszul, ha igen.

A Mobilfox kampányban egyszerre volt jelen a:

  • Social proof, tömeghatás. Ez kell ahhoz, hogy a végén átbillenjen az ember, hogy ezt vásárolja, amikor tokot választ. Úgy érzi jól dönt, mert a többség is ezt választja.
  • Kontent marketinggel reagálás a PPC kampányok gyenge eredményére
  • Gerillamarketing, médiahack. A Minneres gerillamarketing kampány elemzésnél láthattad, hogy a kutatások alapján visszatérő vevőkre van igazán nagy hatással egy ilyen megmozdulás. Ami azért lehet érdekes, mert mindenki egyből rávágja, hogy az új érdeklődők miatt jó a gerillamarketing. Tévedés! Lásd itt: Gerillamarketing esettanulmány: Bevétel nőtt. De kitől jött? Az a megdöbbentőbb!
  • Botránymarketing. Az emberek szeretik a drámát. Itt azért át lehetett látni a szitán, mármint most a pénzszórás előtti kabaréra gondolok, amit a cég csinált a TikTokon.
  • Saját influencereket hoznak létre a cégek. A fiatal generációra még erősebb hatást gyakorolnak az influencerek, és már létrejöttek a corporate influencerek is, ahogy látod a Mobilfox esetében. Nagyobb kontrolljuk van fölöttük, és költséghatékonyabb is lehet, mint egy önálló influencert megfizetni.
  • Gátlástalanság. Ne feledkezzünk el persze a negatív visszhangról se, ami a márka megítélése szempontjából nem a legjobb. Hosszútávon ez rossz döntés volt, de az is igaz, hogy az emberek hamar elfelejtik. Ez persze nem mentség, igen ezt mindenki maga kell, hogy mérlegelje cégvezetőként, hogy bevállalja-e. Kihasználják, hogy a fiatalokra óriási hatással van ez az „influencer” jelenség. Persze ilyen ez a kapitalizmus…

2okos és a sorban álló fiatalok a Balázs Kicks kollab-ban

A 2okos videó streamer páros merch dropjától is hangos volt az internet. 18 000 forintért dobták piacra saját pólójukat és ezért több százan álltak sorban, ha nem ezren, sőt volt ott 1000 fő, hiszen sok gyerekkel ment a szülő is, és le kellett zárni a Deák téren a körutat.

Itt egy akkora mellélövés is volt, hogy ők szórták ki igazán a lehetőséget az ablakon

Tudni kell, hogy a 2okos főként fiataloknak készít videókat, volt már közönség találkozójuk, közös kollabjuk a Simon’s Burgerrel, szóval vagy vakok voltak, vagy vakok voltak, de nem látták, hogy 10-13 évesek követik őket. És jött a póló drop. Tudod mit nem csináltak? Hát kis méretű pólókat! Tehát akiknek el tudtak volna adni sok-sok terméket, nekik a méretükben nem volt. Ezt hogy? Ez egy rossz üzleti döntés volt. Nem ismerik a célcsoportjukat?

Akkor a 2okos, nem is okos? (Ezt nem hagyhattam ki.) Egyébként most a legnézettebb streamerek, amihez gratulálok nekik.

A Balázs Kicks jött ki ebből a projektből a legjobban, ostromolták a boltot a tinik, ami a cég vevőköre lényegében. Azt is látom, hogy Balázs jól mozgatja a szálakat és behozza az ilyen termékeket is, ami jól reagál a TikTokon fellelhető sajátmárkás póló-pulóver drop jelenségre. Utóbbiról itt írtam: A 131. pulóver márkát mutatják be a TikTokon a fiatalok. Mi ez a jelenség?

Összességében a 2okos okosan kezelte a helyzetet, leállította a streamet, hogy többen ne jöjjenek oda, nehogy baj legyen.

„Most komolyan sorban állnak ezért?” – bukkan fel itt-ott a kérdés a közösségi médiában. Fotelhuszárként mikor valaki beírja a kommentet persze elfelejti, hogy ez nem új jelenség. Nem csak ruhákért, sneakerekért, de anno például az aktuális új iPhone-ért is rendszeresen álltak sorba az emberek akár napokon keresztül.

Ezek csak 13 évesek?! Előbújt a „Csibe csoport”?

Már erről a jelenségről akartam írni. Akár a SuperZ esetében, amikor nyitottak egy új üzletet és óriási sor állt a parfümbolt előtt a kommentelők hasonlókat írtak: „mi van kakaót osztanak?”, „kiengedték az óvodásokat?”. Ez a nézőpont egy átlagembertől elfogadható, lapozható, egy cégvezető viszont lássa meg benne a lehetőséget.

A SuperZ 2023-ban már 1 milliárd forint forgalmat generált ezekből a kakaó szürcsölő energia italt fogyasztó tinikből, sőt 2022-es eredménynél 25%-os üzemi eredményt ért el! A jövő generációja most választ márkát, a SuperZ be tud ékelődni például úgy a piacra, hogy a Notino csak pislog majd. Gondolj bele, hogy helyi üzleteket nyitnak, aminél már-már rutint teremtenek az embereknél, hogy bemennek, élvezik a profi kiszolgálást és válogatnak a parfümök közül.

„Még emésztem a cikket, feloldanád valami más tartalommal?”

Megértem, hogy még pislogsz, érdekes téma és nehéz is véleményt formálni, mert ez nem fekete vagy fehér. Ezeket a cikkeket ajánlom:

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!