3 hónapra 10 százalék hozam, begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A tavalyi év is kiválóan sikerült, az idei első negyedévben pedig még jobban rákapcsoltak a nyugdíjpénztárak. A magas kockázatot vállaló portfóliók már három hónap után kétszámjegyű pluszban állnak – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Kiugróan jól teljesítettek tavaly a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak, a lendület pedig az idén is kitartott. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közlése szerint az intézmények tavaly 21,2 százalékos nettó átlaghozamot értek el, lényegesen túlszárnyalva az év végén mért inflációs mutatót. A tavalyi átlaghozam 25 éves csúcsnak számított, és szinte minden alap kétszámjegyű pluszban zárt.

 

Az idén is folytatódott az árfolyamemelkedés a jegybank és az önkéntes nyugdíjpénztárak honlapján elérhető adatok szerint. Míg azonban 2023-ben jóformán minden alap hasonlóan magas hozamot ért el a részvénypiacok és a magyar állampapírpiac emelkedésének köszönhetően, az idén már jól látszik, hogy a kockázatos portfóliók azok, amelyek több nyereséget hoznak – hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője.

A legnagyobb kockázatot vállalók teljesítettek a legjobban

 

nyugdíjpénztár
Három hónap után a KSH adatai szerint tavaly decemberhez képest 2,1 százalékkal emelkedtek az árak, ez alapján az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók nagyjából felénél van reálhozam. A legalább 40 százalékban részvényeket tartó növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben, közülük három is 10 százalék fölötti pluszban járt március végén (Allianz Kockázatvállaló, Alfa Mega Trend és OTP Dinamikus).

 

Ezek az alapok a legmagasabb részvénykitettségűek között vannak, 80-90 százalékos arányban is lehet bennük kockázatos eszköz. A többi növekedési alap is bőven az infláció fölötti árfolyam-emelkedést ért el, jellemző a 4-7 százalékos hozam három hónap alatt.

 

A legnagyobb pénztári alapok a kiegyensúlyozott portfóliók. A tagok többsége ezt választja, azokat pedig, akik nem választanak, ezekbe a közepes kockázatú, 25-40 százaléknyi részvényt tartó alapokba sorolják be. Jó hír számukra, hogy a reálhozam szinte mindegyik alapnál megmaradt az első negyedévben is, sőt voltak olyan portfóliók, amelyek teljesítménye kiemelkedő volt. Az OTP Kiegyensúlyozott portfóliója, amely valószínűleg a teljes hazai önkéntes nyugdíjpénztári szektor legnagyobb alapja, több mint 7 százalékot emelkedett 3 hónap alatt.

 

A hazai állampapírok árfolyama az idén már nem emelkedett olyan mértékben, mint tavaly. Ennek köszönhetően a jellemzően legalább 80 százalékban állampapírokat tartó klasszikus alapoké is csak kisebb mértékben nőtt, mint a kiegyensúlyozott vagy növekedési alapoké. A legtöbb klasszikus és kiszámítható portfólió is pluszban volt március végén, de a hozamuk egy-két kivételt (például az Aranykorét) leszámítva nem érte el a 2 százalékot. A jegybank honlapján lévő adatok szerint három olyan klasszikus alap volt, amelyiknek kis mértékben esett az árfolyama, de tavaly ezek is jól teljesítettek.

 

A magánnyugdíjpénztáraknál is vegyes a kép

 

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között. Ezek a legnagyobb alapok a magánkasszáknál, és jó hír, hogy az első három hónapban tapasztalt áremelkedés ütemét túlszárnyalta a teljesítményük.

 

A közepes kockázatú kiegyensúlyozott alapok ennél szerényebb hozamot értek el, de kivétel nélkül pluszban vannak, csak a klasszikus alapok közül találni egyet, amely enyhe mínuszban van három hónap után.

Kvíz:

Itt van néhány érdekes teszt: Ha sikerül, mindenki elismeri a tudásod (965) vagy Van pár perced? Játszd le ezt az izgalmas quizt (542) vagy Nem árulunk zsákbamacskát, ez piszok nehéz lesz! (892) vagy Egy kis izgalmas kihívás mindenkinek (597) vagy Ez a teszt sem könnyű, cserébe érdekes (591)

Scroll To Top