szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia street art művész, JR leleplezte az eddigi legösszetettebb művét, amely ideiglenesen kiállítássá változtatta a milánói pályaudvar épületét.

Leleplezték a francia street art művész, JR legújabb művét, amely a milánói pályaudvart változtatja ideiglenesen művészeti alkotássá. A mű címe La Nascita (A születés), és fekete-fehérben ábrázol egy alpesi, hegyi tájon áthatoló alagutat – írja a CNN.

Az ötvenméteres mű, amelyet a Milánói Design Héttel egy időpontban avattak fel, és május 1-jéig lesz látható, az olasz vasúti közlekedés aranykorára utal: III. Viktor Emánuel olasz király 1906-ban tette le a pályaudvar alapkövét, röviddel azután, hogy az Alpokon keresztül húzódó vasútvonal összekötötte Olaszországot Franciaországgal, és közlekedési csomóponttá tette Milánót.

GABRIEL BOUYS / AFP

A pályaudvar ugyanakkor a vasút mellett a bűnözésről is ismert, ezért nyilatkozta azt a művéről JR, hogy szeretné vele megváltoztatni azt, hogyan gondolnak az emberek erre a helyre. „A társadalmi kihívásokkal küzdő tereken arról szólnak a műveim, hogy hozzuk össze az embereket. Rengetegen érkeznek ide azért, hogy felugorjanak a vonatjukra, de ha egyszer csak egy kiállításon találják magukat, hirtelen egész másfajta interakcióban lesz részük” – mondta JR.