szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A film kreatív producere szerint csak akkor lehet kijelenteni, hogy sikerművet alkottak, ha az akkori generációnak is megkerülhetetlen lesz.

A Rákay Philip nevével fémjelzett Petőfi-film, a Most vagy soha! sikeréről kérdezte Szente Vajkot a Blikk. Szente Rákayhoz hasonlóan kreatív producere volt a filmnek, ám jóval visszafogottabban nyilatkozik róla, mint kollégája.

Hogy sikeres volt-e a film, arra térjünk vissza 2048. március 15-én. Ha a forradalom kétszázadik évfordulóján ez a mű az akkori generáció számára is megkerülhetetlen lesz, akkor merem majd kijelenteni, hogy sikerművet alkottunk

– mondta.

Március 14-i premierje óta több mint százezren látták a filmet. Rákay szerint ez “hihetetlen szám”, ahhoz azonban, hogy a hatmilliárd produkció tényleg piaci siker legyen, legalább 2,8 millióan nézőre lenne szükség. Arról nem is beszélve, hogy a nézők egy része kivezényelt iskolás volt.

Nagy sikernek nevezik Rákay Philip Petőfi-filmjét, de igaz ez?

Rekordbevétellel nyitott a mozikban a Most vagy soha! – hirdeti a film forgalmazója, és még az állami hírügynökség is lehozta, milyen jó számokat hozott minden idők legtöbb közpénzből készült magyar filmje. Megnéztük, igaz-e ez.

Szente szerint a filmet illető kritikákkal egészen addig nincs gond, amíg nem politikai felhangú a vélemény. „Kritikát bármilyen színházi, filmes alkotással szemben meg lehet fogalmazni, sőt, úgy gondolom, jó is, ha építő jelleggel beszélgetünk a film erősségeiről vagy gyengeségeiről. Viszont abban a pillanatban, hogy a művészeti térből politikai térbe téved át a diskurzus, már nem lehet művészeti kritikaként értelmezni.

Azt a véleményt, miszerint minden rossz benne, embert próbáló dolog elfogadni. Ilyen nincs, mert ahogy más filmes alkotásoknak, úgy a Most vagy sohának is vannak erényei

– érvelt, ezeket az erényeket azonban nem részletezte.

Azt is mondta még, hogy ő maga az esetek nagy részében pozitív visszhangot tapasztalt, például azt, hogy sokan a moziban állva tapsoltak a végén.

Kritikánk a filmről itt olvasható:

Most vagy soha!: Rákay Philipék semmit nem értettek meg a forradalomból, hiába forgattak 6 milliárdos filmet róla

Minden idők legnagyobb hazai filmes költségvetése arra ment el, hogy a Most vagy soha! a jó ízlést hírből sem ismerő alkotói megmutassák: mi is tudunk kicsit sárga, kicsit savanyú, B kategóriás akciófilmet készíteni, akár Petőfi Sándorról is, az első magyar Jediről, akit az első magyar Terminátor üldöz megveszekedetten. Kritika.