A titkosszolgálat hálózatának régi dossziéit a nyilvánosság elé tárná Magyar Péter

0
245
Történeti levéltár

Magyarország az egyetlen olyan egykori szocialista állam, amelyben még mindig titkos a szolgálatok hálózatának névsora az 1990 előtti időszakban. Magyar Péter a Facebookon azt ígéri, hogy amennyiben hatalomra kerülne, akkor első dolga lenne ezeknek a titkos dossziéknak a nyilvánosságra hozása.

Érdekes, hogy a Fidesz, amely antikommunista irányzatként indult, mind a mai napig akadályozza ezt a folyamatot, amely pedig minden egykori szocialista országban megtörtént az Európai Unióban. Miért ez az óvatosság Orbán Viktor körében?

A bevallhatatlan múlt

Gorbacsov hatalomra jutása után a Szovjetunió és az Egyesült Államok gyorsan megegyezett abban, hogy Moszkva feladja európai birodalmának egy részét vagyis Magyarország újra a Nyugat része lehet. Ezt követően a Szovjetunió és az Egyesült Államok nagykövetei Budapesten megkezdték az egyeztetést arról: miképp menjen végbe a rendszerváltás vérontás nélkül. Az amerikai nagykövet szovjet “kollégája” támogatását kérte, hogy a titkosszolgálatok, melyeknek döntő szerepet szántak a rendszerváltásban, ne akadályozzák sőt lehetőség szerint segítsék azt megakadályozva bármiféle fegyveres fellépést a hatalom megtartásának érdekében. A megállapodás meg is történt annál is inkább, mert a magyar titkosszolgálatok maguk is készültek a rendszerváltásra.

Minden ellenzéki szervezetben jó előre elhelyezték a saját embereiket, akiknek azután döntő szerep juthatott a rendszerváltásban. Ez nem új módszer: Andropov még a KGB elnökeként rendelte el, hogy Fouché egykori francia belügyminiszter módszerével, az ellenzéket is “lássák el káderekkel.” A leghíresebb eset Lech Walesaé, aki a Szolidaritás vezére lett a titkosszolgálat támogatásával.

És nálunk?

Magyar Péter most azt írta a Facebookon:

“ezzel a lépéssel 34 év óta adós a magyar politikai elit. Nem véletlenül, mert így nem derülhetett ki, hogy kik lopták szét az országot az első körben 1990 körül, és hogyan jött létre az a szűk hatalmi, gazdasági elit, amely azóta is uralja az országot. Néhol persze már az új generáció.”

A Fidesz későbbi vezérkarának tagjait már a szervezet megalakulása előtt az amerikai nagykövet figyelmébe ajánlotta a szovjet “kolléga”. Aztán 2009-ben a hatalomra készülődő Orbán Viktor ellátogatott Putyin  szülővárosába, Szentpétervárra, ahol a magyar antikommunista és Moszkva ellenes politikus és a KGB egykori alezredese felfedezte egymásban a rég  nem  látott barátot. Vajon miért?

Ezen töpreng  leginkább David Pressman USA nagykövet is, akit Orbán Viktor kormánya azzal gyanúsít, hogy Magyar Péter mozgalmának legfőbb támogatója.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .